Lóerő

2017.04.27. 08:04

Elektromos autók - A jövő már elkezdődött, és itt gördül az utakon

Egyre több zöld rendszámú autó közlekedik a zalai utakon is. A pár éve még csodának számító elektromos meghajtású járművek ma már a környezettudatos családok és cégek számára állami támogatással is megvásárolhatók.

Mihály Szilvia

A közvélemény gyakran a Teslával azonosítja a nem belsőégésű motor hajtotta gépjárműveket, pedig a többi autógyártó cég is elkezdte már a hibrid és a tisztán elektromos meghajtású autók gyártását.

Becslések szerint 10-20 éven belül érik el az elektromos autók akkumulátorai azt az árat és teljesítményt, amikor a nagyközönség számára is érdemes lesz a környezetbarát gépjárműveket választani a hagyományos benzines vagy dízeles meghajtás helyett.

Már most kiépített töltőállomás hálózat működik hazánkban is, így gond nélkül lehet elektromos autókkal közlekedni.

Zalaegerszegen két villámtöltő található, egy a Dísz téren, a másik pedig a Zalakerámia Sport és Rendezvénycsarnok mellett.

Az autókat éjszakai árammal, otthon is lehet tölteni, egy feltöltés általában elegendő egy autózásra.

Ma egy 26 kWh kapacitású akkumulátorral kb 140 km-t tudunk megtenni, míg egy nagyobb aksi, ami 30 kWh, már 200-210 km-re elegendő lendületet ad.

Az akkumulátor teljes feltöltése 6-8 óra, ez éjszaka vagy napközben a munkahely közelében levő nyilvános töltőn könnyen megoldható. Ha a gyors, villámtöltést választjuk, akkor pedig 20-25 perc alatt 80%-os töltöttséget érünk el. Ez pont egy pihenésnyi idő egy benzinkúton, ha hosszabb útra megyünk.

(Illusztráció: shutterstock)

Az elektromos autók sem végsebességben sem gyorsulásban nem maradnak le az azonos kategóriájú hagyományos gépjárművek mögött.

Bár ma még az elektromos autók árai magasabbak az azonos kényelmi kategóriába eső normál meghajtású autókénál, érdemes megfontolni, hogy lecseréljük a füstös, zajos kocsinkat.

2016. október 27-től az állam maximum 1,5 millió forinttal vagy a bruttó ár 21%-ával támogatja az elektromos autók vásárlását, így könnyítve a döntést.

Az elektromos autók esetében sokkal alacsonyabb az üzemben tartási költség, nincs olajcsere, problémás sebváltó, generátor, önindító; az elektromos áram lényegesen olcsóbb a benzinnél és a dízelnél.

Egy középkategóriás villanyautót venni annak érdemes, aki napi 50-100 km-t autózik, ilyenkor az új, környezetbarát autó megtérülése 3-4 év.

Ha érdeklik az elektromos autók, akkor tesztelje az I. Mobil járműipari és logisztikai szakkiállításon azokat! Regisztráljon már most, biztosítsa be vezető helyét!

Érdekli, hogy miként alakulhat a jövő közlekedése? Regisztráljon a járműipari és logisztikai konferenciára!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!