Lóerő

2011.01.21. 08:02

Cetli a hátsó ablakon: évek óta kering a világhálón az autós álhír

Elektronikus levélben terjedő figyelmeztetés rémiszti az embereket, hogy a nagy áruházak parkolóiban újfajta módszerrel dolgoznak a tolvajok.

Arany Gábor

A levél szerint a tolvajok egy papírt tesznek a hátsó szélvédőre, és amikor a gyanútlan autós kiszáll megnézni, akkor bukkan fel a tolvaj a semmiből. Beugrik a nyitva hagyott, járó motorú autóba és elhajt. A hvg.hu internetes újság ORFK-s információi szerint azonban hazánkban ilyen autólopás nem történt.

Sőt, valószínűleg a nagyvilágban sem. A városi legendákkal foglalkozó snopes.com információi szerint ez a levél 2004 óta járja Amerikát. Az oldal szerkesztői azóta figyelik a híreket, de nem leltek ilyen esetre. Nem elképzelhetetlen, hogy efféle lopás tényleg történt, de nem lehet gyakori. A módszer egyébként sem hatékony. A bevásárlóközpontok parkolóiba a többség orral előre áll be, így a cetlit még beszállás előtt vagy a csomagok pakolásakor felfedezné és eltávolítaná.

A levél arra viszont jó, hogy felhívja a figyelmet, a parkolókban ne tévesszük szem elől értékeinket. Például táskánkat ne tegyük az ülésre, amíg a csomagtartónál pakolunk. Ha megszólítanak minket idegenek, gyanakodjunk, valójában nem segítséget kérnek, hanem a figyelmünket akarják elterelni a tolvajok. Ilyen ugyanis előfordult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!