Lóerő

2011.02.24. 16:54

Cadillac: gördülő csillogó fekete lemez (képgalériával)

Kevesen vannak, akik elmondhatják magukról, hogy garázsukban két Cadillac áll. A nagyrécsei Kárpáti Sebestyén e szerencsések közé tartozik: hófehér Eldoradója mellé nemrég beállíthatott egy éjfekete Fleetwoodot is.

Horváth-Balogh Attila

Negyvenkilenc évig tartó gyártása során az Eldorado mindig kitűnt valamivel a többi Cadillac modell közül. Nyolc generációja során természetesen rengeteget változott, de műszaki szempontból majdnem mindig a Cadillac típusok csúcsát testesítette meg. Az autószerelő-mester, volt szerviztulajdonos és amatőr festőt fiatalkorára emlékeztetik az amerikai monstrumok. No nem azért, mintha az akkoriban idehaza még javában tomboló szocializmus túl nagy teret hagyott volna az Amerika-imádatnak, hanem mert kedvencét, a rock and roll-király Elvis Presley-t idézik. Elvis ugyanis imádta a Cadillacet, nem véletlen, hogy Fleetwooddal járt turnézni. A nők pedig a zenészt imádták – s valószínűleg a Fleetwoodot is, amiben óriási a hely. A kanapészerű hátsó ülésen lehet terpeszkedni, leheveredni és másra is jó...


– Az autót magyarországi tulajdonossal cseréltem, még ő hozatta Amerikából – magyarázta a hatvanas évei ellenére roppant mód fiatalos Kárpáti Sebestyén. – 1970-es évjáratú, súlya 3 tonna és hétszemélyes, 8000 köbcentis a motorja. Elöl ketten foglalhatnak  helyet (de ha soványabbakról van szó, hárman is elférnek...), hátul a leghátsó ülésen pedig hárman. Ez azonban még nem minden: utóbbiakkal szemben két lehajtható pótülést is beépítettek a testőröknek, merthogy a típus közkedvelt volt a hírességek körében. Ha ezeket használaton kívül felhajtjuk, rendkívül bőséges lábtér alakul ki hátul.

1950 júniusában a Fortune Magazin azt kutatta, olvasói milyen autót vennének? Magasan nyert a Cadillac. Tehát nemcsak Elvis kedvelte a típust, hanem Muddy Waters, a blues „nagyapja” is. A zenész és hasonlóan nagynevű pályatársainak indulását, az őket felkaroló lemezkiadót, a Chess Recordsot vezető Leonard Chess munkásságát és az ötvenes évek Amerikáját egy filmben is feldolgozták. Ez a Cadillac Records – Csillogó fekete lemezek címet kapta, ami érthető, hiszen a márka ennek a nemzedéknek a szimbóluma lett – tette hozzá.


De kanyarodjunk vissza a Fleetwoodhoz. A monstrum valóban tekintélyt parancsoló, széles és meglehetősen hosszú is. Mégis könnyű vele parkolni, ahogy Kárpáti Sebestyén elmondta: finomak a kezelőszervei, többek közt a kormányszerkezete, s a fekete csoda könnyen bemanőverezhető bárhová. Műszerfala gyönyörű, exkluzív autóhoz illően faberakásos. Az üléseket halványkék kárpit borítja, az ablakok pedig elektromosan vezérelhetők. Az utastér megfelelő hőmérsékletét a korban modernnek számító klíma biztosítja – a modernség egyébként az egész autóra jellemző. Ugyanis a légzsákot kivéve minden biztonsági és kényelmi eszköz megtalálható benne, ami kései négykerekű utódaiban.

Különleges technikai megoldásai közül fontos megemlíteni a karosszéria orrán kialakított visszajelzőket, melyeken a sofőr a világítás aktuális állapotát követheti nyomon. Üvegszálas technika révén csalhatatlan, szemben a ma megszokott műszerfali visszajelző lámpákkal, melyek bizony, megtévesztőek lehetnek. Motorja erős, akár egy bivaly: óvatosan kell bánni a gázpedállal, mert hamar elpörögnek a kerekei.


– Ezért télen, havas úton veszélyes vele közlekedni, mert könnyen kicsúszik. Ereje miatt a fogyasztás 30 liter 100 kilométeren. Tehát nagy utazásra nem érdemes vele elindulni – legalábbis a hazai anyagi viszonyok közt...

A Cadillac története a XX. század elején New Englandban kezdődött, ahol az alapító Henry Leland műszerészként dolgozott. Detroitba költözése után saját vállalkozást indított, autómotorokat és karosszéria-elemeket gyártott. A Detroit Automobile Company támogatói fel szerették volna számolni a céget, ám helyette Leland javaslatára megalapították a Cadillac Motor Car Companyt, amit a város alapítójáról, La Sieur Antoine de la Nothe Cadillacről neveztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!