Lóerő

2011.02.11. 09:09

Bluetooth a kocsiban

A hagyományos telefon- kihangosítás már a múlté, mindent visz a bluetooth-technológia.Berezvai Gyulát, az egyik nagykanizsai autóhifi-vállalkozás cégvezetőjét kértük fel: segítsen eligazodni a Harald Blatand dán király nevének angol változatával „elkeresztelt”, az Ericsson által kifejlesztett adatátviteli rendszer világában.

Horváth-Balogh Attila

 

A bluetooth alkalmas arra, hogy kis áramfelvétel mellett összekössön különböző eszközöket, például számítógépet és mobiltelefont. Vagy épp mobiltelefont, hangszórót (fülhallgatót), mikrofont, esetleg a kettőt egyesítő head-setet. 

- A hagyományos, úgynevezett konzolos kihangosítás felett valóban eljárt az idő, hi- szen ha beszerzünk egy ilyen berendezést, azt egyetlen autóban használhatjuk csak, egy bizonyos telefontípushoz, ráadásul meglehetősen drága is - kezdte Berezvai Gyula. - A bluetooth-t alkalmazó rendszerek ma már sokkal mobilabb és olcsóbb megoldást kínálnak. Itt van mindjárt a bluetooth head-set, amit a fülbe helyezhetünk, apró és kényelmes. A rajta lévő gombbal tudunk fogadni, vagy elutasítani hívásokat, nem is kell hozzányúlnunk a telefonhoz. Ez a legolcsóbb. Napjaink kedvelt eszköze a kompakt mobil bluetooth kihangosító készülék, amit bármikor áthelyezhetünk egy másik autóba. Általában a napellenzőre csíptetjük fel: integráltan tartalmazza a hangszórót, az akkumulátort és a mikrofont.

Berezvai Gyula számára azonban a legizgalmasabb, amikor a rádió fejegysége alkalmas a modern adatátviteli technológia használatára. Ez automatikusan lehalkítja az adást, amint érzékeli, hogy bejövő hívás érkezik a telefonra. A beszélgetést pedig kivezeti az autó hangszóróiba, ami kiváló hangminőséget eredményez.

 

Lóerő rovatunk további hírei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!