Lóerő

2017.06.01. 16:35

„Addonisznak” lelke van - Az előző, idős tulajdonos megsiratta a hófehér csehszlovák járgányt

NAGYKANIZSA - Kivételes kisugárzása megdobogtatta a lány szívét. Szerelem volt első látásra. A híres „szárnyas nyílvesszős” logóval hódító Škoda rendszáma után az Addonisz nevet kapta 23 éves tulajdonosától, Birkás Nikolettől.

Benedek Bálint

A hölgy néhány éve már szerepelt lapunk hasábjain, akkor egy zöld Škoda Rapid 130-ast mentett meg autószerelő barátaival a végső pusztulástól. Azóta a rajongásból fanatizmus lett, már a testére is tetováltatta a csehszlovákok autójának az emblémáját. Ez még mind semmi

- Öt évvel ezelőtt tettem le a jogosítványt, s utána megfertőzött egy vírus, amire nincs gyógyszer - mesélte Birkás Nikolett, aki egy kézi autómosóban dolgozik. - Ez pedig a Škoda. De én kizárólag a régi, hátsókerék hajtásos, 57 lóerős, eredeti, szocialista blokkból származókra bukom. A zöld öreglány, mert erre a névre kereszteltem, sokáig hű társam volt. Mígnem egy helyi használtautó-kereskedésben meg nem pillantottam egy 1983-as évjáratú 120-as verziót. Azonban műszaki vizsga nélkül, kissé „lepukkant” állapotban túlságosan drágának találtam.

A Škoda közel kétszázezer forintért valóban senkinek sem kellett. Évekig várt a jobb élet reményében, mígnem Nikolett visszatért és szinte aprópénzért elhozta.

- A rendszáma, no meg persze a teljesítménye miatt Bikucinak neveztem el, s ugyancsak a barátok ügyes keze munkájának köszönhetően új erőre kapott - mesélt tovább a fiatal hölgy. - Kapott újabb kormányt, valamint másik váltót is, mivel utóbbi Keszthelyre tartva egyszer csak megadta magát. A haverokkal éjszaka, a szakadó esőben álltunk neki megbütykölni, nagy élmény volt. A rossz széria folytatódott, hisz’ Gyenesdiáson kicsit összetörtem

Nikolett nem tudta feldolgozni az óriási veszteséget, ezért Zalakomárban vásárolt egy 1989-es évjáratú Škoda 120-ast. Azzal úgy tűnt, nem kell annyit foglalkozni, ugyanis egy ideig gond nélkül hajtotta.

- Az autó talán érezhette, hogy nincs kellően megbecsülve, ezért Kaposvárra tartva egyszer csak cserbenhagyott - így Nikolett. - Ekkor motorhibásan eladtam, amire azonnal lecsaptak, s felújították, friss erőforrással, fényezéssel, már „boldogan” falhatja a kilométereket. Ez után valamilyen számomra is megmagyarázhatatlan okból vettem egy Volkswagen Golf 3-at. Valóban tévedés volt, nagyon újnak tűnt, valahogy nem volt hangulata, egy hónapot sem töltöttünk együtt.

Ekkor feladtam egy hirdetést, miszerint: megunt népautómat 120-as Škodára cserélném. Mondanom sem kell, perceken belül jelentkeztek, egy pécsi, szintén csehszlovák autórajongó ismerősöm ajánlott egy hófehér csodát, melyet még az első tulajdonos kínált eladásra. Több sem kellett Nikolettnek, élőben szerette volna látni a kocsit. Egy próbakör után szerelmes lett a szinte újszerű állapotban lévő járgányba.

- A 73 éves hölgy tulajdonosnak nagyon a szívéhez nőtt a Škoda, 1988-ban a gyárból hozta el újonnan - avatott be a részletekbe Birkás Nikolett. - Megsiratta, sőt, amikor megírtuk a papírokat, átadta a kulcsot valamint a forgalmit, majd hirtelen újra könnyek szöktek a szemébe, gondolt egyet és kitépte a kezemből. Mondván kapott egy nyugati kocsit, de neki a hófehér verda a mindene, tele emlékkel. Aztán persze meggyőztük és azóta is napi kapcsolatban vagyunk, jól tudja, vigyázunk az értékére.

Néhány hónap leforgása alatt kihozták a legtöbbet a mindössze 50 ezer kilométert futott autóból. Addonisz, nem elírás, Nikolett jó szokásához hűen szintén a rendszám első három betűje után kapta találó nevét.

- Lehet, hogy őrültségnek hangzik, de ennek a kocsinak érzékeny lelke van, amivel foglalkozni kell - folytatta. - Kapott egy fehér indexbúrát előre, kicseréltük a kormányt, kapott Škoda Rapid belsőt, krómkeretes óracsoportot, lesötétítettük a hátsó ablakokat, szélesített felniket kapott és speciális dizájnelemként egy szárny is került rá. A munkákban most már a szintén autófanatikus párom, Nagy „Saci” Sándor segített. A cseh zászló felragasztásával sok időt eltöltöttünk, de ettől igazán feltűnő jelenség lett a városban.

- S, ha épp nem a párom ül az anyósülésen, akkor a csehszlovák rajzfilmből ismert vakond plüssfigurája vigyáz rám a forgalomban - mosolygott a lány. - Persze mindent gyűjtök, ami „skodás”: öngyújtó, távirányítós kocsi, matchbox, póló és párna is a készlet része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!