Ellenőrzés, mozgás közben

2019.05.12. 07:00

A trükközők kiszűrésével a jogkövető fuvarozók érdekeit is védik

Mozgás közbeni ellenőrzésre képes mobil eszközzel korszerű­sítette és hamarosan to­vábbiakkal bővíti az útdíjhasználati jogosultságok ellenőrzését a Nemzeti Út­díjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. Elsőként a haszonjárművekre koncentrálnak.

ZH

A rendszer a 3,5 tonna feletti járművek ellenőrzési lehetőségeit bővíti

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A cég vezérigazgatója, Bartal Tamás sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a február óta tesztelt rendszer a 3,5 tonna feletti járművek ellenőrzési lehetőségeit bővíti. Az elhangzottakat a baleset-megelőzési bizottság honlapján is összefoglalták. E szerint az ellenőrző jármű menet közben, a legkorszerűbb kamerával készít videófelvételt, a hozzá tartozó szoftverrel készült anyagot a rendőrségnek továbbítják. A rendszer kikerülhetetlen, ezért értelmetlenné teszi a trük­közéseket.

A fejlesztés révén az ellenőrzések hatékonysága a hagyományos – kapus és helyszíni gépjárműves – módszerekhez képest többszörös. A tesztelés során idén április végéig 3600 feldolgozott esetből 67-et adtak át bírságolásra a hatóságnak a menet közbeni ellenőrzésekből. A kedvező tapasztalatok után a NÚSZ az újfajta ellenőrzést a jövőben az e-matrica-rendszerre is kiterjesztheti. A technológia világszinten is egyedülálló, a menet közbeni ellenőrzésekkel mind a viszonylati jeggyel, mind a rendszámmal való trükközés értelmetlenné válik.

A rendszer a 3,5 tonna feletti járművek ellenőrzési lehetőségeit bővíti
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A tájékoztatón elhangzott, nem cél a büntetések gyarapítása, hanem a szabálykövetést kívánják erősíteni, és a trükközők kiszűrésével a jogkövető fuvarozók érdekeit is védik.

A tapasztalatokról szólva kifejtették, az útdíjfizetési jogosultsággal visszaélők gyakran más szabályokat is áthágnak. A belföldi autósok és fuvarozók körében a szabályosan közlekedők aránya évek óta javul, a külföldiek ugyanakkor egyre nagyobb mértékben közlekednek megfelelő jogosultság nélkül.

A NÚSZ Zrt. tavaly az e-matrica-rendszerben egymillió pótdíjas esetet, a 3,5 tonna feletti járművekre vonatkozó e-útdíj-rendszerben negyedmillió jogosulatlan úthasználatot észlelt. A pótdíjbevétel csaknem hétmilliárd forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!