új veszélyforrás

2020.12.20. 07:00

A mobilok ellen! Minden harmadik balesetben közrejátszik

A mobilkommunikációs eszközök megjelenésükkel egy időben a közlekedés egyik új veszélyforrásává váltak.

ZH

Tavaly közel 120 ezer szabálytalan mobileszköz-használatot észleltek

Fotó: Shutterstock

A balesetekben közrejátszott szerepük miatt erre egyre jobban odafigyelnek az európai hatóságok. A baleset-megelőzési bizottság által közzétett tájékoztató hollandiai kezdeményezésről számolt be, ahogy a legtöbb európai országban, ott is tilos a telefonhasználat vezetés közben. A tilalmat nemrég kiterjesztették minden mobil eszközre, például táblagépekre vagy navigációs eszközökre. A rendelet a kézhasználat nélküli, váll és fül közé fogott telefonhasználatot is tiltja, ezért 240 euró pénzbírság jár, de a mobileszközök használata nehezen bizonyítható. Ezért 2018 óta a holland hatóság saját intelligens kamerarendszer kifejlesztésén dolgozott, ezekből az első két tesztpéldány túl van az első bevetéseken. A hagyományos útszéli fix kamerák nem látnak be rendesen az autókba, így a leengedett kézzel, ölben kezelt telefon sem látható, ezt hivatott kiküszöbölni a speciális kamera. A probléma valós, hiszen tavaly a klasszikus járőrözési módszerekkel is közel 120 ezer szabálytalan mobileszköz-használatot jegyeztek. Az új kamera kisméretű, könnyen telepíthető. A felhasználási elképzelés szerint felüljárókról ellenőriznek velük, mert így belátnak a kocsiba – akárcsak hazánkban az útpálya fölötti állványra szerelt VÉDA-kamerák. A kamerához speciális szoftvert fejlesztettek, amely képes megkülönböztetni a mobileszközt minden mástól.

Tavaly közel 120 ezer szabálytalan mobileszköz-használatot észleltek
Fotó: Shutterstock

Az automatizálásra azért volt szükség, hogy elkerüljék az összes fénykép manuális értékelését. Az elképzelés életképességét a két tesztkamera a gyakorlatban bizonyította. Az intelligens kamerák éjjel-nappal bevethetők, az időjárástól is függetlenek. A tesztelés során alig 6 óra alatt a két kamera négyszáznál több sofőrről készített képet, megörökítve a kézben tartott mobileszközöket. E fotók alapján közel 100 ezer euró pénzbírságot oszthattak volna ki. A személyiségi jogok védelmében a szoftverek az arcokat kitakarják. A büntethetőséghez a hollandoknak amúgy sincs szükség a vezető azonosítására, a bírságokat a nemzeti jog szerint a jármű tulajdonosának küldik, és nem a tényleges vezetőnek.

Mivel Hollandiában a számítások szerint minden harmadik baleset vezetés közbeni egyéb eszközhasználat (az elterelt figyelem) következménye, a sikeres tesztüzem alapján további kamerák beszerzése mellett döntöttek, 2021-re 12 kamera rendszerbe állítását tervezik. Az első kettővel a tesztidőszak lezárultával, december 7. óta végeznek éles bevetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!