Két keréken

2019.04.18. 12:00

A Bringa Akadémia tematikája alapján közlekedést oktattak a tanárok Egerszegen

Pedagógusok pattantak nyeregbe kedden az Apáczai művelődési központ kézilabda- pályáján, ahol a kerékpáros közlekedési ismeretek gyakorlati oktatása zajlott.

Arany Gábor

Gyakorlati oktatáson a pedagógusok

Fotó: Arany Gábor

– Tavaly decemberben kezdődött el három megyeszékhelyi iskolában 15 pedagógus felkészítése a közlekedési ismeretek oktatására – árulta el érdeklődésünkre Kajári Attila, az egerszegi tankerület igazgatója. – A Bringa Akadémia tematikája alapján az elméleti ismeretek után a gyakorlati elemek elsajátítása zajlik most. Az ily módon felkészített pedagógusok oktatják majd a közlekedési ismereteket, hangsúlyosan a kerékpárosokra vonatkozó tudnivalókkal – tette hozzá.

– Az iskolák az akadémia négy féléves kerettanterve alapján a technika, testnevelés vagy osztályfőnöki óra részeként az 5., 6. osztályokban zajlik majd a képzés. Cél, csökkenteni a diákok körében a balesetek számát, és népszerűsíteni az egészséges, környezetet is kímélő közlekedést – emelte ki. Kajári Attila elmondta, az Öveges-, Liszt- és Eötvös-iskolában, kísérleti jelleggel kezdődött a program, amelyhez a későbbiekben a többi intézmény is csatlakozhat.

Gyakorlati oktatáson a pedagógusok
Fotó: Arany Gábor

A Bringa Akadémia életre hívásakor az ötletgazda, a budapesti Vuelta Sportiroda szakemberei abból indultak ki, hogy a 8–12 éves gyerekek első, önállóan használható járműve a kerékpár, de ezt sem a szülők, sem a gyerekek nem tekintik járművezetésnek. A korosztály közlekedési ismeretei sokszor hiányosak, nem ismerik a KRESZ alapvető szabályait, néha még a kerékpár biztos kezelése sincs meg.

Abelovszky Tamás, az akadémia oktatója elmondta, a pedagógusokat arra készítik fel, hogy játékos formában, élményt nyújtva tanítsák meg a gyerekeknek a biztonságos kerékpáros közlekedést. Az országban az elmúlt öt évben eddig 300 pedagógust készítettek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!