Lóerő

2022.05.29. 12:00

Autók, ha égnek - Egyetlen esély az azonnal elkezdett oltás

Ez évben csaknem 250 esetben vonultak ki a tűzoltók kigyulladt gépjárművekhez, tüzek miatt kilenc személy sérült meg.

Arany Gábor

Renault Clio motortere gyulladt ki a nagykanizsai Lékay utcában

Forrás: Nyakas Tamás NHTP

Megyénkben is többször akadt dolga a lánglovagoknak, de szerencsére csak anyagi károk keletkeztek. Legutóbb vasárnap reggel a nagykanizsai Kalmár utcában parkoló egyik személyautó hátuljában csaptak fel a lángok. Előfordult, hogy a műszerfalban éledt fel a vörös kakas, mint ez történt Letenyén, viszont korábban Zalabérben és Kehidakustányban teljesen kiégett egy-egy jármű. És ez csak néhány az idei ilyen jellegű zalai esetekből. 

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy van mód a hasonló esetek elkerülésére, illetve csökkenthető a bekövetkező kár.

Legfontosabb a gyorsaság: tehát amennyiben menet közben füst- vagy égett szagot érzünk, azonnal álljunk félre! Először az utasok biztonságáról kell gondoskodni, megállás után mindenki hagyja el a járművet, és csak ezután foglalkozzunk a gépkocsival, és haladéktalanul tárcsázzuk a 112-es segélyhívó számot, kérve a tűzoltók segítségét! Kiterjedt tűz esetén pedig el kell távolodni biztonságos távolságra a kocsitól, mert nagyon nagy hőhatással, akár robbanással is járhat a tűz. 

Innentől kezdve minden másodperc számít, mert a legtöbb esetben rövid idő alatt teljesen kiéghet a jármű, ezért szinte az egyetlen esély a megmentésére, ha kézi tűzoltókészülékkel haladéktalanul megkezdjük az oltást. Ilyen eszköz tartása a gépjárműben nem előírás, viszont célravezető. A kezdődő tűz megfékezésére teljesen alkalmas, és nem foglal nagy helyet. És milyen tűzoltókészüléket érdemes beszerezni? A gépkocsiban a legjobb megoldás a 2 kilogrammos ABC porral oltó vagy a 2 literes ABF habbal oltó tűzoltókészülék. Mindegyik készülék matricáján megtalálható az oltóteljesítmény, hogy milyen tüzek ellen lehet bevetni, illetve a használatának a lépései is ott láthatók. 

A gépjárműtüzek esetében többféle anyag éghet, ezért a hatékony beavatkozás két lépcsőben történhet. Az első szakaszban a porral oltóval elfojtjuk a lángot. Ha a jármű motorterében keletkezik tűz, úgy nem árt az óvatosság, ugyanis annak felnyitásakor a friss levegő hatására a lángok hirtelen kicsaphatnak a motorháztető alól. Tehát a hűtőrácson vagy a motorháztető felpattintásával keletkező résen át kezdjük az oltást. Második lépcsőben a habbal oltóval le lehet hűteni a felforrósodott alkatrészeket. Amennyiben rendelkezünk tűzoltókészülékkel, akár egy gépjármű teljes kiégését is meg tudjuk akadályozni. 

Természetesen a járművek esetében is a tűz megelőzése az elsődleges cél, ennek legfőbb záloga a megfelelő műszaki állapot. Sok esetben a motortérben szivárgó üzemanyag, a hidraulikus eszközöket működtető olajok, valamint a lerakódott benzin- és gázolajmaradványok jelentenek tűzveszélyt. A folyadékok szivárgásának oka lehet elhasználódás, vagy javítási, szerelési hiba, esetleg valamilyen törés, vezetékrepedés, kopás, illetve tömítetlenség. 

Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja például a szakszerűtlenül beépített hangrendszer, az utólag és helytelenül beszerelt világítás, az egyéb elektromos javítások, de az elhasználódásból eredő hibák is, így például a biztosítéktábla meghibásodása vagy annak felelőtlen kiiktatása. Gyakori problémát okoz a meglazult vagy nem megfelelően megszorított kötéseknél kialakuló nagy átmeneti ellenállás, vagy éppen a zárlat, továbbá az elektromos vezetékek szigetelésén – a szerelés alkalmával létrejött – mechanikai sérülések. De az is fontos, hogy ne tároljunk a járműben olyan eszközöket, illetve anyagokat, amelyek tüzet okozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!