Apróságnak tűnhet, mégis fontos

2018.04.05. 11:00

Mit tegyen, ha az autó lámpája már nem engedi át a fényt?

Egy idő után autónk fényszóróburája óhatatlanul megmattul, besárgul. A fényt nehezen ereszti át, így a látni és látszani elvnek bizony, nem igazán tudunk vele megfelelni.

Képünkön Horváth Péter éppen egy lámpát políroz Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

Ez pedig azt is jelenti, hogy nagyfokú károsodás esetén a műszaki vizsgán sem megy át a kocsi.

Vannak azonban megoldások arra, hogy legalább időlegesen visszahozzuk a régi csillogást. Az egyik ilyen a polírozás.

- Sok minden hozzájárul a lámpaburák besárgulásához – hallottuk a nagykanizsai Horváth Pétertől. – Elsősorban a napfényből fakadó erős uv-sugárzás, illetve a téli időszakban az úttestről a burára kerülő síkosságmentesítő anyagnak is van ilyen hatása. Az autósok rendszeresen takarítják az autóikat, lemossák, kiporszívózzák, a műszerfalat pedig átkenik. Az első lámpákra azonban szinte senki nem fordít figyelmet, pedig fontos lenne azok ápolása is. Nagyon fontos: a fényszórókat soha ne mossuk kefével, mert az összekarcolja a felületét, ami elősegíti a bemattulást. A tisztítást puha ruhával, vagy papírtörlővel végezzük, esetleg némi ablaktisztító használatával. Jótékony hatású, ha amikor a műszerfalat átkenjük, az ápolószerrel áthúzzuk kicsit a burát is. Használhatunk folyékony, vagy kenhető vaxot, gyors vaxot is, így lámpaburánk sokáig megőrzi az átlátszóságát.

Képünkön Horváth Péter éppen egy lámpát políroz Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

Horváth Péter hozzátette: erre sokan csak az után figyelnek oda, miután besárgult, átlátszatlan lámpaburájukat polírozással újítják fel. Az eljárás során finomszemcsés dörzspapírokkal lecsiszolják a felső, elhasználódott réteget, majd géppel polírozzák a felületet és vaxot, illetve uv-álló réteget visznek fel rá. Ezzel az eljárással olyan lesz, mint új korában – s jó eséllyel egy éven át tart is ez az állapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!