Lóerő

2013.05.30. 15:02

Százezren nem használták a biztonsági övüket

Egy hét alatt több mint százezren nem csatoltak övet, míg a védtelenül utazó gyermekek száma meghaladta a háromezret. Ezt a tavaszi TISPOL-akcióban tapasztalták.

Arany Gábor

Az európai közlekedésrendészetek hálózatának (TISPOL) egyhetes tavaszi ellenőrzéséről a baleset-megelőzési bizottság számolt be. A biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használata azt mutatta, hogy egy hét alatt százezernél többen nem csatoltak övet, míg a védtelenül utazó gyermekek száma meghaladta a háromezret!  A passzív biztonsági eszközök használata nélkül balesetnél jelentősen nő a súlyos és a halálos sérülések esélye. Nem véletlen, hogy ez a mulasztás számít Európában a közutak egyik „fő gyilkosának” (a gyorshajtás és az ittas vezetés mellett).

A „seatbelt” kampányában 24 európai ország vett részt. A beérkezett nemzeti adatok összesítése alapján 104.838-an – közöttük 3.245 gyermek - utazott védtelenül a gépkocsiban. A felnőttek ellen (101.593 fő) a hatóságok eljárást indítottak, míg a gyermekek esetében (a tagállamok többségében) a jármű vezetője felel.

A biztonsági öv használatának ellenőrzéséhez szinte minden esetben leállították a járművet. Ekkor a rendőrök mást is átvizsgáltak, így az európai rendőrök számos más jogsértést is fölfedeztek, ide értve többek között az alábbiakat: illegális bevándorlást 53 esetben, kábítószer fogyasztását, illetve birtoklását 241 alkalommal. Lőfegyver jogellenes birtoklását is felfedték 34 esetben és egyéb más bűncselekményre is fényt derítettek 4.020 alkalommal.

A következő európai-szintű ellenőrzést június első felében – Magyarországon június 7-én és 8-án – tartják. Akkor a kampány a drog, illetve alkohol hatása alatt járművet vezetők kiszűrését célozza.

Ezek is érdekelhetik