Lóerő

2013.02.28. 17:22

Hiába kíméli a környezetet, nem kell az LPG

Zalaegerszeg - A jövedéki adó kétszeri emelésével padlóra küldték hazánkban az autógázt, szinte megszűntek az átalakítások, a gyári átépítésű modellek kereslete is szerény.

Arany Gábor

- Hazánkban nem volt komoly múltja az LPG használatának, nincs jelene és úgy tűnik, jövője sem lesz - így fogalmazott Balogh Zsolt, egy zalaegerszegi autószervíz értékesítője. Cégük egyebek mellett a Dácia modelleket forgalmazza, és náluk a Duster, Sandero, valamint Logan MP gyárilag beépített LPG-rendszerrel is megvásárolható. Ezek a többi belsőégésű motorral hajtott modellekhez képest lényegesen kevesebb káros anyagot kibocsátó, ezért környezetet kímélő autók a benzinesnél 250 ezer forinttal drágábbak, de a olcsóbban üzemeltethetők és a garanciát sem érinti az átalakítás.

- Tavaly kezdtük forgalmazni az LPG-s változatokat, de szerény az érdeklődés. Az emberek a növekvő benzinárak miatt kezdtek az autógáz után érdeklődni, de a jövedéki adóemelés ezt visszavetette. Számításaink szerint még így is körülbelül négy év alatt megtérül többletköltség a szokásos kilométerfutás mellett - árulta el. Hozzátette, olyan is előfordult, hogy LPG-s modellért érkező vevőjük végül dízellel távozott.

Nem tolonganak az LPG-s változatokért az Opelnél sem, pedig majd mindegyik modelljükhöz hozzá lehet így is jutni, sőt létezik CNG-s, tehát sűrített földgázzal működő.

Varga Tamás, egy autóház kereskedelmi igazgatója közölte, az LPG-s átalakítás 300 ezer forintos körüli költséggel növeli meg az autó árát, de itt is megmarad a garancia.

- Egy éve kínáljuk ezeket a változatokat, ám kevesen keresik, pedig számításaink szerint 50 ezer kilométer után megtérül a magasabb ár - árulta el Varga Tamás.

- Szerintem az ország többi részéhez képest Dunántúlon kevésbé terjedt el az autógáz - fogalmazott Fatér Imre. Cége Skodákat forgalmaz, és ez a márka is kínált autógázos változatokat Dual néven, ráadásul alig kértek érte többet, mint a benzinesért.

- Mindig voltak az LPG-nek elkötelezett hívei, de sokan féltek is tőle, pedig nincs vele rossz tapasztalatunk, csak némileg körülményesebb. Tény viszont, hogy azoknak éri meg, aki sokat autóznak. Hiába olcsóbb a gáz még a jövedéki adó emelése után is, az összes járulékos költséget összeszámolva szerintem több tízezer kilométer éves futásnál érdemes az autógázra váltani- vélekedett. Fatér Imre még elmondta, korábban minden tizedik értékesített autójuk volt LPG-s, jelenleg viszont nem szerepel ilyen változat a kínálatukban.

Megnövelt kapacitással az áremelés ellen, Varga Róbert mutatja a második gáztartályt. Fotó: Katona Tibor

Drasztikus visszaesésről számolt be Varga Róbert cégvezető.

- Korábban heti hét-nyolc autóba szereltünk be az LPG-rendszert, most havonta jó, ha egybe - adott rövid helyzetképet. - Ez nemcsak a jövedéki adóemelés hatása, hanem drágult a beépítés is. Januártól ugyanis megszűnt a sorozat átalakítási engedély, emiatt egyedi eljárásra van szükség. Ez viszont duplájába kerül a korábbinak, így a leggyakrabban előforduló négyhengeres autókat 250 ezer forint helyett körülbelül 300 ezerből lehet gázosítani - magyarázta. A cégnél úgy számolnak, hogy 40-60 ezer kilométer kell a megtérüléshez. Varga Róbert szerint, amint az autógáz ára átlépi a lélektani 300 forintot, megszűnik az átalakítások, az új LPG-s autók iránti érdeklődés.

A 33 forintos jövedékiadó-emelés, valamint a benzinárat mindig követő drágulás kivédésére az LPG-s autók tulajdonosai közül többen még egy tartály beépíttetésével reagáltak. A több tízliteres plusz befogadóképesség azoknak éri meg, aki a határ közelében élnek, mert már Ausztriában is olcsóbb az LPG. Ha pedig valaki rendszeresen jár külföldre, akár el is felejtheti az itthoni kutakat. Másik megoldás az átfejtés. Mint ismeretes, a rezsi 10 százalékos csökkentése érinti a háztartási PB-gázt is. Ez és az autógáz drágulása felélesztette a szocializmusban dívott szokást, a palackból tankolást. Már keresik ugyanis az átfejtő szivattyúkat. Ez 30-40 ezer forintba kerül, de annak megéri, aki nem városban él, tehát az LPG-s kutaktól is messzebb lakik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!