Lóerő

2009.08.28. 13:56

Blokkolt sebességmérők - Van, ahol tiltott, nálunk engedélyezett a traffipaxjelzők használata

Zalaegerszeg - Amióta megugrottak a gyorshajtásért kiróható büntetések, nőtt az érdeklődés a kereskedelmi forgalomban kapható traffipaxjelző készülékek iránt. Radar- és lézerdetektort, valamint lézerblokkolót legálisan használhatunk idehaza.

Mórocz Zsolt

2003. december 31-e óta teszi lehetővé a jogszabály, hogy traffipax-előjelző berendezésekkel védekezzenek a magyar autósok, a radarblokkoló ugyanakkor továbbra is tiltott eszköz. Ezzel együtt is liberálisnak tekinthető a hazai szabályozás, Ausztriában és Németországban például tilos használni a detektorokat (bár birtoklásuk engedélyezett). A tendenciák viszont nem a szigorítás, hanem a legalizálás irányába mutatnak Európa-szerte. Szakembert kérdeztünk arról, milyen elven működnek és mire képesek ezek a szerkezetek.

- Két technológiát használnak sebességmérésre a rendőrök: a radarost és a lézerest. A radarok 4 sávon és összesen 12 frekvencián működhetnek, ebből Magyarországon 4 frekvenciát választott ki a rendőrség. Mivel a radar 360 fokban sugároz, jelenlétét jelvevővel ki lehet szűrni, ám csak akkor, ha az európai piacra gyártott, és a magyarországi frekvenciákat is felismerő detektort használ az autós. A minőség sem mindegy: az olcsóbb gépek jobb esetben az utolsó pillanatban jelzik a traffipaxot, és egy benzinkút fotocellás ajtaja is megtévesztheti őket, míg a felsőbb kategóriás detektorok akár 650-700 méterről érzékelik a jelet - mondja Fodor János, az egerszegi Varázs-Garázs Zala Kft. ügyvezetője.

Mint megtudjuk, a rendszám 130 méteren belül válik felismerhetővé, fotózhatóvá, így ebből a távolságból mérnek radarral a rendőrök. A detektorok általában mobil szerkezetek, tapadókoronggal rögzítik őket a szélvédő közepére (így hátrafelé is látnak ), és szivargyújtóról üzemelnek. Vannak fixen beépíthető típusok is, ezeket a hűtőrács mögé helyezik el.

- Százszázalékos a hatákonyságuk? - kérdezzük.

- Ha a sofőr odafigyel a csipogó jelzésekre és időben fékez, akkor 99 százalékos. Olyan esetről még nem hallottam, hogy egy megfelelő minőségű detektor ne vette volna észre időben a radart.

A mobil detektorok többsége nem csak a radart, a lézert is érzékeli, ám ez utóbbi semlegesítésére kizárólag a beépített blokkoló képes.

- A rendszámra vagy a lámpára céloznak a rendőrök lézeres méréskor, a blokkoló viszont ellenjelet bocsát ki, aminek következtében a traffipax videofelvétele elkészül ugyan, de a sebesség mérhetetlen. Mivel 2008 ősze óta 208 nanométeren működő lézert is használnak a magyar rendőrök a világszerte elterjedt 204 nanométeres mellett, ezért az országba szánt profi eszközöket ennek blokkolására is alkalmassá tették - mondja Fodor János. Végül hozzáteszi: az igazán profi detektorok és blokkolók nem túl elterjedtek Magyarországon, elsősorban a szerkezetek ára miatt.


Barangoljon LÓERŐ rovatunk cikkei között! Klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!