Lóerő

2009.07.05. 10:37

Hangosítani kell a némán suhanó hibrid autókat?

Tokión - Elképzelhető, hogy a közeljövőben zajkeltő berendezésekkel kell felszerelni a látássérültek által veszélyesnek tartott, némán suhanó hibridautókat. Japánban az utóbbi hónapok autóeladási toplistáját a benzin- és áramüzemelésű hibrid járművek vezetik, amelyek alacsony sebességnél, elektromos módban szinte hangtalanul suhannak az utakon.

zaol.hu

 "Egyre több visszajelzést kapunk a látássérültektől és a tulajdonosoktól, hogy veszélyesnek érzik a hibridautókat - mondta a japán közlekedési minisztérium egyik tisztségviselője. - A látássérült emberek az utcán való közlekedéskor a hangokra vannak utalva, a hibrideknek viszont elektromos meghajtás esetén gyakorlatilag nincs motorzajuk".

A minisztérium a probléma megoldására egy kutatókból, látássérülteket képviselő szervezetekből, gépkocsivásárlókból, rendőrökből és az autóipar képviselőiből álló bizottságot hozott létre.
 A 13 tagú testület első ülésén fontolóra vette a hibrid járművekre szerelendő zajkeltő berendezés bevezetését. Még nem sikerült eldönteniük, hogy milyen jellegű hangot kellene használni, csak az biztos, hogy a zajnak figyelemfelkeltőnek kell lennie - magyarázta a japán illetékes, hozzátéve, hogy figyelembe kell venni az utak mentén élők érdekeit is, akiknek a zajszennyezés csökkentésére éppen a hibridek jelentették az egyedüli hatékony megoldást.

A testület várhatóan az év végére dolgozza ki a környezetkímélő járművek zajosításáról szóló javaslatát, amelyet később a szakminisztérium autóbiztonsággal foglalkozó bizottsága is megvitat, és csak ezután küldik tovább a törvényhozás elé.

A világ legnépszerűbb hibridautója a Toyota Prius 1997 óta kapható. Május végétől elérhető frissített változata Japánban első ízben került a gépjárművek havi eladási listájának élére.

Forrás: MTI/AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!