Lóerő

2009.07.17. 02:28

Ha rovartemető lett a gépkocsi

Nagykanizsa (hba) - Egy autós számára talán nincs is annál dühítőbb, mint amikor hosszabb-rövidebb utazás után elborítják a rovartetemek a szélvédőt, melyeket aztán egy egész flakon ablakmosó folyadék sem képes eltávolítani.

zaol.hu

Egy-egy ilyen áldozatgyűjtő túra után jobb a lelkünknek, ha a kasztni elejét már meg sem nézzük. Kisebb-nagyobb szárnyas barátaink ugyanis az alig észrevehető mementótól kezdve a 20 forintos méretű plecsniig mindenféle alakot képesek felvenni halálukban, elcsúfítva négykerekű kedvencünket. És ez még csak a jobbik eset.

- A hűtőrácson, maszkon át bejutó rovarok a klímaberendezés és a motorhűtő teljesítményét is csökkenthetik, hisz rajtuk megtapadva elzárják a levegő útját, s gátolják a megfelelő szellőzést - mondta el Varga László, nagykanizsai autószerelő. - Olyannal még nem találkoztam, hogy a nagyszámú rovartetem e berendezések meghibásodását okozta volna, az viszont tény, hogy a nem megfelelő hűtés a motor túlmelegedésével járhat. Ha pedig a fényszórón, vagy a szélvédőn tapadnak meg, akkor előbbi esetében fényerő-csökkenés, utóbbiéban pedig természetesen a kilátás romlása lehet a következmény. Régebben az is elterjedt, hogy ha a tetemeket nem távolítjuk el rövid időn belül a karosszériáról, akkor beleégnek a festésbe, ám úgy vélem, a mai modern metálbevonatokban már nem tudnak ilyen kárt okozni. Fontosabb tehát a hűtőre és a légkondira figyelnünk, mint a jármű külsejére.

Varga László elmondta: a legyek, lepkék, szúnyogok tetemeit speciális rovaroldó folyadékkal tudjuk hatékonyan eltávolítani - a hatásfok attól függ, milyen minőséget választunk, ha valóban sikerélményre törekszünk, akkor a középkategóriás termékeket vásároljuk. Érdemes e tanácsot megfogadnunk a nyári szélvédőmosó folyadékok vonatkozásában is.

A szakember szerint szerencsés, ha ezeket nem hipermarketekben, hanem autósboltokban vásároljuk meg, mert az garancia lehet a megfelelő minőségre. Ha pedig nincs más kéznél, akkor természetesen megteszi a benzinkutakon lucskos vízben ázó kefe is.Az autó festését nem károsítják, csak elcsúfítják

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!