Letenye

2016.03.15. 13:13

Tizennégy aradi vértanú - 1848-1849-es emlékekből nyílt kiállítás Letenyén

A letenyei Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nagykanizsai Csoport 1848-1849-es emlékeink című közös kiállítása nyílt meg március 15-én a kisváros bibliotékájában.

Mirkó Imre

A kedden nyílt és csak aznap látható tárlatot a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nagykanizsai Csoportjának titkára, Farkas István nyitotta meg. - A tárlókban időrendi sorrendben helyezték el az 1848-hoz kapcsolódó dokumentumokat és tárgyi emlékeket - mondta a titkár.

Farkas István (balról) megnyitja a tárlatot. Mellette Dömők József FMHK-igazgató

Az egyik tárlóban látható volt a kinyomtatott Nemzeti dal másolata, valamint a forradalom résztvevőiről kiadott korabeli emlékérmek is. Egy másik tárlóban megnézhetők voltak a Kossuth Lajos pénzügyminiszterségével  már működő magyar kormány fizetőeszközei, amelyek az első önálló magyar pénzek, bankjegyek voltak.

Érdeklődők a letenyei tárlat megnyitóján

A forradalom után jött Arad, az aradi vértanúkról vert emlékérmek is láthatók voltak Letenyén. Farkas István felhívta a figyelmet, hogy nem 13, hanem 14 aradi vértanú volt, mivel a kivégzettekbe csak a tábornokokat számolták bele. Aradon kivégezték még Kazinczy Lajos ezredest, Kazinczy Ferenc író fiát, akinek tábornoki kinevezése a harci cselekmények miatt elakadt - említette Farkas István.

Az érdeklődők láthatták még az emigrációban kiadott pénzeket, angol nyelvű Kossuth-dollárokat és az utókor megbecsüléseképpen kiadott díszalbumokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!