Letenye

2015.07.03. 14:17

Növekedett idén a letenyei határátkelők forgalma

Letenye - A nyári hónapokban rendkívüli mértékben megnő a forgalom az M7-es autópálya irányából a letenyei magyar-horvát határátkelő felé - hangzott el a pénteken azon a sajtótájékoztatón, amelyet Sinkovics Róbert alezredes a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK) Határrendészeti Osztály osztályvezetője és Nothoff Ingrid a ZMRFK sajtószóvivője tartott a helyszínen.

Mirkó Imre

 

Pénteken kora délután csak egy sávban haladt a forgalom Letenyénél Fotók: a szerző

Tavaly 2 millió feletti volt az átkelőhely személyforgalma, melynek 70 százaléka a nyári hónapokra esett. Ez a "rekord" úgy néz ki, hogy megdől, hiszen a júniusi statisztika már most 5 százalékkal többet mutat, mint tavaly ilyenkor - tudtuk meg az osztályvezetőtől.
Nagyon fontos, hogy a személyek és a járművek is érvényes okmányokkal kell, hogy rendelkezzenek. Alapvetően három okmányt tekintünk útiokmánynak: útlevél, a személyi igazolvány minden típusa, valamint a kártya formátumú ideiglenes személyi igazolvány. A személyi esetében a hangsúly a kártya formátumon van, mert az nem azonos azzal, amit az okmányiroda kiad igazolásul A/4-es méretben, azzal nem léphető át a magyar határ - hangsúlyozta az elezredes.

Közös magyar-horvát rendőri ellenőrzés a letenyei autópálya átkelőnél

A korábban említett okmányok valamelyike a kiskorúakra vonatkozólag is meg kell lennie, születési anyakönyvi kivonattal, diákigazolvánnyal nem lehet átkelni a határon - nyomatékosította Sinkovics Róbert. Ajánlják, ha a kiskorú nem a szülővel utazik, akkor a felügyeletével megbízott személynek rendelkeznie kell két tanú által aláírt meghatalmazással - ez akár a nyaralást is zavartalanná teheti.

Forgalom hétköznap a letenyei magyar-horvát autópálya határátkelőnél

A legnagyobb forgalom Letenyén a hétvégi turnusváltásokkor van, ilyenkor ajánlják a 7-es főút Letenyét átszelő szakasza végén található régi határátkelő igénybe vételét, ez is folyamatosan üzemel, a kerülő csak mindössze 1-2 kilométer, viszont a Horvátországba való belépés ez esetben gyorsabb.

Pénteken még nem volt tumultus a letenyei határnál

Nothoff Ingrid szólt arról, hogy az átkelők maximálisan felkészültek a nyári rohamra, ha kell az áthaladás gyorsítása érdekében több sávot is meg tudnak nyitni.

Az autópályáról elérhető letenyei határon alapvetően 3-3 sáv van ki, illetve be - folytatta az alezredes. Ahogy elkezd nőni a forgalom, úgy nyitjuk meg a további sávokat, de ha mindhárom sáv megtelik, akkor a buszsávra is át tudják a kollégák terelni a forgalmat, így "végszükségben" akár 4-5 sáv is rendelkezésre áll Letenyén - húzta alá Sinkovics Róbert.

A letenyei magyar-horvát határátkelő

Az interneten tájékozódók a pontos részletekről a police.hu honlapon a Határinfó menüpontban tájékozódhatnak - hangzott el pénteken Letenyén.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!