Letenye

2016.03.13. 12:35

Már letisztultak az ízek - Folyamatos javulásról számoltak be a borminősítők bírái

Letenye, Kiscsehi – A hét végén két dél-zalai településen is borminősítőre invitálták a gazdákat. Az eredmények ezúttal is biztatóak voltak.

Mirkó Imre

A letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete szombaton a művelődési házban rendezte meg 38. borversenyét. Somogyi Andrástól, a civil szervezet elnökétől megtudtuk: 166 mintát küldtek a megmérettetésre a termelők. A zalai hegyhátakról (Nagykanizsától Csörnyeföldig), továbbá Szlovéniából és Horvátországból érkezett nedűk közül 135 fehér-, 22 vörös- és 9 rozébor volt. A mintákat a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjaiból álló 12 tagú zsűri bírálta, melynek elnöke dr. Pálfi Dénes, a borlovagrend tiszteletbeli nagymestere, Letenye díszpolgára volt.

A mustra végén 34 arany, 69 ezüst és 63 bronz minősítés született. Idén a letenyei Város bora címet Somogyi Tibor rizlingszilváni bora érdemelte ki. A fiatal termelő 2 éve elhunyt édesapjának, Somogyi Andrásnak örökségét viszi tovább az öreg-hegyi szőlőjében. A borverseny ünnepélyes díjkiosztójára szombaton, az iskola éttermében kerül sor.

Csesztregi József (jobbra) Czupi Józseftől, a kiscsehi borbarátok elnökétől veszi át a legmagasabb pontért járó díjat. A képen látható még Süle Krisztián, Vizvári Sándor és Milei Ferenc

Kiscsehiben idén 11 gazda 25 bora került a három főből álló bírálóbizottság elé. Annak tagjai, Vízvári Sándor zalaszentgróti borász, valamint Süle Krisztián és Hencz Attila kiemelték: bár a 2015-ös esztendő sajátos időjárása igen megnehezítette a pincemesterek dolgát, ám a kóstolt mintákat letisztult ízek jellemezték, és borkezelés terén is folyamatos javulás érzékelhető.

A kiscsehi bírálatra benevezett 19 fehérborból 4 érdemelt arany, 14 ezüst, míg egy bronz minősítést. A hat vörös minta mindegyike ezüstöt kapott.

A zsűri tagjai a legmagasabb pontot Csesztregi József szürkebarátjának adták, a legtöbb pontot kapott vörösbor Csesztregi Róbert zweigeltje lett. Süle Krisztián tíz éve létrehozott vándordíját Nedelkó János sauvignon borának ítélte az alapító, a közönségdíjas pedig Czupi József szürkebarátja lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!