Letenye

2013.12.22. 11:45

Betlehemi jászol Horvátországból

Letenye - A határ közeli városban ismert és elismert varazsdi fafaragó páros, Josip és Ivan Cikac Betlehemi jászol című alkotása díszíti vasárnap óta a főteret. Az szép alkotás csupán pár napig látható.

Mirkó Imre

A horvátországból érkező Betlehem jászol című alkotást Farkas Károly plébános áldotta meg a vasárnapi szentmisét követően. Fotó: Mirkó Imre

Három évtizedes kapcsolatot ápol a letenyei művelődési ház és a Letenyei Fafaragó Műhely Egyesület a varazsdi Josip és Ivan Cikac fafaragó művészekkel. Az 1986-ban indult fafaragó alkotótáboroknak is köszönhetően a Horvátország-szerte ismert apa-fia alkotópáros keze nyomát számtalan kül- és beltéri alkotás őrzi Letenyén. Korábban is volt arról szó, hogy a varazsdiak Betlehemi jászol című alkotása a kisvárosban kerüljön kiállításra, de annak – mivel műalkotásról van szó – Magyarországra való behozatala az EU-s csatlakozás előtt körülményes volt. A szomszéd ország uniós taggá válása végül lehetőséget teremtett arra, hogy a szoborkompozíció vasárnap Letenye központi terén, a Templom téren kerüljön kiállításra. A Zágrábot is megjárt Betlehemi jászolt a vasárnap 10 órai nagymise után Farkas Károly plébános áldotta meg. A szoborkompozíció december 26-ig csodálható meg a letenyei templom előtti téren.

Címkék#Letenye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!