Lenti

2017.01.24. 14:54

Ez lehet a megoldás a tűzifa-problémára

Lenti – Öt százalékra csökkentené a jelenlegi 27 helyett a tűzifa áfáját a Jobbik.

Korosa Titanilla

Erről beszélt kedden sajtótájékoztatón Völgyi Zoltán, a Jobbik Zala megyei képviselője.

Völgyi Zoltán elmondta: 2016 szeptembere és decembere között közel 80 ember halt meg fagyhalál következtében, 27-en közülük saját otthonukban. Ennek oka elsősorban a tüzelő hiánya.

–A tűzifát is 27 százalékos áfa terheli, ami rendkívül magas – mondta a képviselő. – Miközben azt halljuk, hogy Magyarország jobban teljesít, a szociális tűzifa iránti igény nő,  ami nem ezt a programot támasztja alá. Megoldás lenne, ha az áfáját 5 százalékra csökkentenék, hiszen ez családonként akár 30 ezer forintos megtakarítást is eredményezhet évente, nem beszélve arról, hogy így az otthon melege mindenkinek biztosítva lenne. A  tüzelő áfájához hozzájön még a szállítás költsége is, ami még  drágábbá teszi  ezt a tüzelő anyagot.

Hozzátette: bár a szociális tűzifát   sokan kapják,  több probléma is van vele. Egyik, hogy a tüzelési időszakban osztják ki, másrészt magas nedvességtartalmú,  nyers fát kapnak az emberek, emiatt gyenge a tüzelő fűtőértéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!