Lenti

2017.05.17. 16:00

Deák Ferenc emlékére tanulmányutat szerveztek a kiegyezés évfordulóján

LENTI - A kiegyezés 150. évfordulója alkalmából, illetve Deák Ferencnek, a haza bölcsének emléket állítva szervezett tanulmányutat a Honismereti Egyesület tagsága.

Korosa Titanilla

Az egyesület az alapcéljainak megfelelően a helytörténeti kutatások támogatása mellett a történelmi évfordulókra való megemlékezéseket tűzi ki célul évről évre. Idén azokat a zalai településeket keresték fel, melyek meghatározóak voltak Deák Ferenc életében.

- A tanulmányút első állomása a muravidéki Zsitkóc volt, ahol Deák ősei rendezkedtek be még a 18. században, majd ellátogattunk Zalatárnokra, ahol gyermekéveit töltötte, onnan Söjtörre, a szülőfalujába mentünk, majd a megyeszékhelyre, hiszen Deák Ferenc Zala követe volt egykor az országgyűlésben, míg a tanulmányút utolsó állomása az egykor a családi birtokhoz tartozó Kehida volt.

A szakmai kirándulás résztvevői Zalaegerszegre is ellátogattak, ahol megkoszorúzták Deák Ferencnek a megyei könyvtár előtt álló szobrát is Fotó: Honismereti Egyesület

Minden településen megkoszorúztuk a Deák tiszteletére állított emlékműveket, illetve Szinku Mihály tagtársunk tájékoztatót tartott Deák életútjáról - mondta Simon Márta, az egyesület elnöke, majd hozzátette: Deák Ferenc személye összekapcsolódik az 1867-es kiegyezéssel, melyet saját korában és később sem tartottak egyöntetűen helyes politikai döntésnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!