Lenti

2017.02.27. 20:25

Biztatás a szülőknek is kell

Lenti - A korai gyerekkorban jelentkező érzelmi és viselkedési zavarokról, valamint a szülők szerepéről is beszélt előadásában pszichológus nemrég, a városi könyvtárban megtartott rendezvényen.

Korosa Titanilla

A Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat lenti tagintézményének pszichológusa kiemelte: nagyon fontos a korai időszakban, hogy az anya megfelelően rá tudjon hangolódni gyermekére és ami talán a legnehezebb, hogy a gyermekről annak saját, egyéni igényei szerint gondoskodjon.

Ehhez az édesanyának is szüksége van az édesapa és a család, barátok támogatásara.

Fábry Zoltán

- A gyermek jelzéseire a természet, a biológia felkészíti az édesanyákat, erre nincsenek külön receptek - magyarázta Fábry Zoltán. - Ha az anya bizalomteljes kapcsolatban van gyermekével, akkor ösztönszerűen képes ráhangolódni.

A korai időszak nagy nehézsége - mutatott rá a szakember -, hogy a gyermek a saját igényeit nem tudja megfelelően kódolni, azonban nagy a jelentősége ennek az időszaknak, hiszen az agyi szabályozások ekkor alakulnak ki. A pszichológus arról is beszélt, hogy a korai időszakban meghatározó a fizikális kapcsolat és a mosoly. Kimutatható, hogy az agyi struktúrák fejlődését nagyban elősegíti az érintés.

- A gyermekvállalás komoly felelősség - fogalmazott Fábry Zoltán. - Az édesanyáknak nagy szükségük van a társas támogatásra, megnyugtatásra, biztatásra, hiszen a legjobbat akarják nyújtani gyermeküknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!