Lenti

2017.01.07. 20:25

A várossá válás 38. évfordulóját ünnepelték meg

Lenti – Összefogásra buzdított és együttműködést kért a település lakóitól ünnepi köszöntőjében Horváth László polgármester a hétvégén megtartott városnapi ünnepségen.

Korosa Titanilla

Szentmisével, kulturális műsorral, a városnapi kitüntetések átadásával, majd este a rendezvénytéren tűzijátékkal emlékeztek meg Lentiben a település várossá válásának immár 38. évfordulójáról.

A művelődési központ színházterme ez alkalommal is zsúfolásig megtelt. A beszédeket megelőzően a közönség először a Boglya Népzenei Együttes előadásának tapsolhatott. Ezután Horváth László polgármester köszöntötte az ünneplőket.

A város napi ünnepségen kitüntetettek nevében Szabóné Zakó Krisztina mondott köszönetet Fotó: Kósa Róbert

– Feladatokkal és eredményekkel teli óévet hagytunk magunk mögött – kezdte Horváth László. – 2016 eredményes év volt: kiegyensúlyozottan működött a város, kötelező és önként vállalt feladatainkat megoldottuk, gazdálkodásunk stabil volt. A 3,3 milliárd értékű négycsillagos szálloda és az élményfürdő megvalósításával a város legfontosabb és a régió legnagyobb beruházását sikerült befejeznünk, üzembe helyeznünk, hogy aztán Kövér László házelnök ünnepélyesen átadhassa a létesítményeket és zárhassuk a projektet. Lenti megkapta a gyógyhely minősítést is, mely jelentős előrelépést tesz lehetővé az idegenforgalom, a turizmus, a vendéglátás terén.

Horváth László ezután szót ejtett egyebek mellett a jövőben megvalósítandó fejlesztésekről, tervekről, illetve köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a helyi célok megvalósításához.

Az idei városnapi kitüntetettek: (elöl balról) Véginé Szabó Ida, Hara Henriett, Szabóné Zakó Krisztina, Pusztainé Sebők Lívia, Kámán Lászlóné és Garai Istvánné, (hátul balról) Horváth László polgármester, dr. Palkovics László államtitkár, mellette Kiss Marcell és Farkas Gyula

A polgármester köszöntőjét követően dr. Palkovics László oktatási államtitkár mondta el ünnepi gondolatait.

– Egy város, régió az ott élők ereje és tenni akarása által fejlődik – mondta. – Azok a térségek képesek sikeresek lenni, ahol az identitástudat, a térségért való tenni akarás meghatározza a generációk gondolkodását, az idősekét és a fiatalokét egyaránt. Az elmúlt években Lentiben több iskola külsőleg és belsőleg is megújult, modern eszközök és kiváló pedagógusok segítik a tanulók fejlődését. Mindezek erősen hatnak a fiatalok, a családot alapítók helyben maradására. Az oktatás helyi meglétének kulcsszerepe van egy település fejlődésében. A kormány által a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás területén végrehajtott új konstrukciók mind ezt a célt szolgálják.

A köszöntők után átadták az elismeréseket.

A város közszolgálatáért díjat kapott Garai Istvánné, a lenti járási hivatal volt irodavezetője. Oktatásáért díjban részesült Pusztainé Sebők Lívia, az Arany János Általános Iskola és AMI intézményegység vezetője és Szabóné Zakó Krisztina, a Móricz Zsigmond Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatója. A város ifjúsági sportjáért díjat kapott Hara Henriett túravezető, közösségi életéért díjat Farkas Gyula, a Leko Kft. munkatársa. A Lenti város egészségügyéért díjat Kámán Lászlóné felnőtt- és foglalkozásegészségügyi szakápoló, a szociális gondoskodásért és gyermekvédelemért díjat Véginé Szabó Ida, a Kolping Támogató és Foglalkoztató Központ szociális gondozója vehette át, míg Kiss Marcell, a Lenti Városgazdálkodási Kft. kertészeti ágazatának vezetője Lenti város környezetvédelméért díjban részesült A kitüntettek nevében Szabóné Zakó Krisztina mondott köszönetet.

Az ünnepséget követő állófogadáson Vigh László országgyűlési képviselő méltatta a város idei eredményeit, a megvalósult beruházásokat. Gratulált a kitüntetetteknek, s bejelentette, hogy egy decemberi kormánydöntés értelmében félmilliárd forint turisztikai célokra fordítható támogatáshoz jutott a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!