Lenti

2015.01.31. 18:17

Véradókat tüntettek ki Lentiben

Lenti – Százötvenhét véradót tüntettek ki szombaton a Vöröskereszt helyi szervezetének rendezvényén a művelődési központ színháztermében.

Korosa Titanilla

Első alkalommal rendezte meg a Vöröskereszt lenti szervezete a térségi véradónapot, melyen a járás településeinek véradói és polgármesterei vettek részt. Többen érkeztek Lovásziból, Csesztregről, Gutorföldéről, Nováról, Pákáról, Csömödérből, Tornyiszentmiklósról, Rédicsről, Iklódbördőcéről, de képviseltette magát többek között Pórszombat és Zalabaksa is. A rendezvényen dr. Baracskai Józsefné, a Vöröskereszt Zala megyei szervezetének vezetője és Rosta Gáborné lenti területi vezető köszöntötte a közel háromszáz meghívottat..

Jürgen Steiner a Nova Bútorgyár Kft. ügyvezetője veszi át a Véradóbarát Munkahely 2014 elismerést dr. Baracskai Józsefnétől a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei szervezetének vezetőjétől (Fotó: Kósa Róbert)

– Mindenki, aki vért ad, egy emberi csoda, mert olyat ad a másik embernek, amit nem lehet előállítani, hiába áll a tudomány bármilyen magas szinten – mondta dr. Baracskai Józsefné.

A Vöröskereszt képviselői kitüntetést adományoztak a hússzoros vagy annál is többszörös véradóknak. Akadtak igen magas számok is, Nagy Anna Lovásziból nyolcvan alkalommal adott vért, Bíró Jánosné, Lövei Sándor Lovásziból és Mátai György Gutorföldéről hetvenszeres vér-adók. Lövei Sándor több mint három évtizede ad vért évente több alkalommal. Mint mondta, számára ez azért fontos, mert így hozzájárul más életek megmentéséhez, A rendezvényen kiosztották a vér-adóbarát munkahely kitüntetést is, amit a Nova Bútor Bútorgyár Kft. érdemelt ki. Nován az elmúlt négy évben háromszorosára nőtt a véradók száma, ami a bútorgyár vezetőinek segítőkész, együttműködő hozzáállásának és szervezésének köszönhető. Rosta Gáborné a rendezvény kapcsán kiemelte: jó hír számukra, hogy a környező településeken is sorra alakulnak újra az alapszervezetek 50-60 fővel, például Kerkateskándon, Pákán, Szentgyörgyvölgyön és Kerkaszentkirályon.

Dr. Baracskai Józsefné Zala megye véradóhelyzetéről elmondta, némi csökkenés mutatható ki a véradók számában, ezért fontos, hogy a fiatalokat megszólítsák, így növelve a véradók bázisát. Lenti és térsége a megyében a legaktívabb véradó terület, a lakosság közel hat százaléka rendszeresen részt vesz a véradásokon. Ehhez szükséges az is, hogy a Vöröskereszt helyi szervezete jó kapcsolatot ápol a munkahelyekkel és az önkormányzatokkal is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!