Lenti

2015.01.05. 13:10

Polgármestertől nyugdíjasig - A megye kulturális kohéziója is erősödik munkájuk által

Lenti - Kiemelkedő munkát végző községi könyvtárosokat részesített elismerésben a megyei könyvtár. Az elismerést kapott kollégák közül többen lenti járás településein tevékenykednek.

Korosa Titanilla

A Zala megyei kistelepülési könyvtári ellátási rendszere különböző formákban évtizedek óta működik sikeresen. Összehangolása és részben a finanszírozása is megyei szinten történik.

– A feladat végzésében a megyei könyvtár és a nagyobb városi könyvtárak vesznek részt. A Vlenti intézmény 50 települést gondoz. Kis létszámmal, de nagyon gyakorlottan, magas színvonalon dolgoznak az itteni munkatársak. Igazi összetartó erőt jelentenek a területen, és miután ez másutt is így működik, egész Zala megye kulturális kohéziója is erősödik a könyvtárak által – magyarázta Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

A szolgáltatás kulcsszereplői között fontos helyet foglalnak el a helyi könyvtárosok, akik felmérik az igényeket, rendezvényeket szerveznek, helyet biztosítanak az egyesületeknek, fenntartják a kapcsolatokat oktatási intézményekkel, a városi és a megyei könyvtárral. Van közöttük aktív polgármester, pedagógus, népművelő és nyugdíjas is.

– Az értékeléshez meghatározott szempont volt például az önképzés, vagy az olvasók és szervezett rendezvények számának növelése. Nagy örömmel vettük aktivitásukat, hiszen a megye nyugati része igen hátrányos helyzetű, itt vannak a legapróbb, öregedő falvak, tehát többszörösen szükség van olyan személyekre, akik a közösség összetartó ereje tudnak lenni, és értelmes, minőségi tevékenységet képesek biztosítani az itt élőknek – folytatta Kiss Gábor.

Az igazgató arról is beszélt: céljuk, hogy a legkisebb faluban élők is megfelelő szintű könyvtári, információs és kulturális lehetőségekhez juthassanak.

Szilvágyon Péntek Katalin könyvtáros-polgármestertől Németh Gergő kölcsönöz éppen könyvet. Fotó: Kósa Róbert

A jelenlegi kistelepülési könyvtári ellátás a megyében 240 községre és egy városra terjed ki. A szolgáltatás felelőse a megyei könyvtár, amely 83 települést lát el közvetlenül. A szolgáltatásba bevonja a lenti, letenyei, nagykanizsai és a keszthelyi városi könyvtárakat. A megyei könyvtár településenként köt egyedi szerződést a szolgáltatás nyújtásáról, ennek alapján évente meghatározott állami forrást kezel, ami tavaly mintegy 167 millió forintot tett ki. Az önkormányzatokkal kötött megállapodások tartalma könyvek, DVD-k vásárlása és évente legalább ötszöri kiszállítása, újságok, magazinok, folyóiratok előfizetése a szolgáltató helyekre, kulturális-közösségi rendezvények szervezése és finanszírozása, informatikai és más kompetenciafejlesztő előadások, tanfolyamok tartása. Lehetőség van a könyvtárak bútorzatának, informatikai és egyéb eszközállományának fejlesztésére is, helytörténeti kutatások, kiadványok támogatására, a települések marketingjének segítésére. Az önkormányzatoknak a működéshez megfelelő helyiséget és körülményeket, személyzetet, illetvev rendszeres nyitva tartást kell biztosítaniuk.

A lenti járás 50 településének némelyikében a közösségi vagy kultúrházban, esetleg az önkormányzati hivatal épületében kap helyet a könyvtár, míg az iskolával rendelkező falvakban iskolai könyvtárként is működnek intézmények.

Szilvágyon január első hetében került sor az idei első kölcsönzésre. Péntek Katalin polgármester egyben a helyi könyvtáros. Az alig 200 fős településen 35-en iratkoztak be, többnyire a könyvek miatt járnak a könyvtárba, mára az internet használata visszaszorult. Mintegy 2500 darabos könyvállománnyal dolgoznak, ennek egy része saját, a többit havonta cserélik.

Hamarosan bevezetik az elektronikus kölcsönzést, ami nem csak az olvasók számára lesz egyszerűbb, de megkönnyíti a nyilvántartást is.

Reszneken Csiszárné Fliszár Eszter könyvtárostól megtudtuk, hogy több modern számítógépekkel sikerült felszerelni a könyvtárat önkormányzati segítséggel, ami felújított épületben várja a látogatókat.

– Nálunk az otthoni internet hiánya sok gyermeknek okoz nehézséget a házi feladatok elvégzésénél, vagy a hivatalos ügyintézésben, ezért nyitvatartási időn túl is állok a látogatók rendelkezésére – mondta. – A múlt évben 45 beiratkozott tagunk volt; a kölcsönzött dokumentumok száma évről-évre nő, tavaly 250 fölé emelkedett, illetve 14 rendezvényt tartottunk.

A kulturális és egyéb rendezvények jelentőségét mindketten kiemelték, hiszen ezek segítenek a kistelepülések életét felpezsdíteni, változatossá tenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!