Lenti

2014.02.18. 18:40

Inkább legyünk kelet homloka, mint nyugat hátsója

Lenti - A rendszerváltás utáni Magyarországot értéklazaság jellemzi, a politikai pártok az értéket kötöttségként fogják fel, és ahol csak lehet, kisurrannak alóla.

Gyuricza Ferenc

Mindezt az egykori államminiszter és egyetemi tanár, Pozsgay Imre nyilatkozta lapunknak a közelmúltban Lentiben tett látogatása alkalmával. Pozsgay Imre egy társadalmi-kulturális hírlap, az általa alapított Stádium bemutatója apropóján érkezett a zalai városba, így elsőként a folyóirat létrejöttének körülményeiről beszélt.

- Több értelmiségi közös akarata volt, hogy legyen egy független, nem provinciális, ám a különböző értékeknek és alkotásoknak helyet biztosító újabb nyilvánossági hely - mondta a Stádium születése kapcsán. - Olvasnivalót kínál az ország eleget, de az a műfaj, amit mi képviselünk, korábban hiányzott a magyar folyóirat piacon. Értékválasztásunkat nem titkoljuk el, tehát nyíltan vállaljuk, hogy érdeklődésünk és értékvédelmünk központjában a nemzeti érték áll. Ebbe a gondolatkörbe az is beleértendő, hogy azt szeretnénk, ha a magyar társadalom nem lenne ennyire megosztott.

Pozsgay Imre kiemelte: az országban az értékelvű politizálás szinte teljesen a háttérbe szorult, mindezek ellenére ma is lehet tisztességesen politizálni. Amikor azt vetettük fel neki, hogy ő is bejárta a hazai politikai paletta számos pontját, az MSZMP-től az MSZP-n és az MDF át egészen a Fideszig, s végül Orbán Viktor miniszterelnök személyes tanácsadója lett belőle, erre úgy válaszolt: nem én változtam, hanem az említett pártok értékrendszere módosult .

Pozsgay Imre kelet vagy nyugat közül az előbbit választaná   (Fotó: Gyuricza Ferenc)

- Én már harminc esztendeje ugyanazon a nemzeti bázison és elkötelezettségi alapon állok, mint ami mellett valamikor a hetvenes években elkezdtem kritikai munkámat folytatni. Én az MSZP-ből is azért léptem ki, mert túlságosan az SZDSZ befolyása alá került, ezért nem fogadták el javaslataimat. Szerettem volna elérni, hogy az állami vagyon privatizációja társadalmi ellenőrzés mellett valósulhasson meg, s ugyanígy társadalmi ellenőrzés alá kerülhessen a nemzeti vagyon is. Én nem a tőke és nem is a piac ellen voltam, arra törekedtem, hogy a nemzeti vagyon ne szabad préda legyen, hanem az országot fejlesztő alapintézmény. Emiatt elleneztem az adósságunk visszafizetését is, amit persze az akkori politikai erők nem fogadtak el, elsősorban arra hivatkozva, hogy diverzifikált hitel, vagyis magáncégektől vettük fel. Én viszont ma is úgy látom, hogy a világ pénzpiacán az akkori adósságunk filléres tétel volt, minket azonban megnyomorított. Ha nem fizetjük vissza, úgyis kárpótolták volna saját bankjaikat a nyugati államok, mint ahogy azt 2008-ban, a gazdasági válság idején is megtették. Ezzel a véleményemmel az akkori MSZP-n belül szinte teljesen egyedül maradtam. Szerencsére azonban mindig akadnak olyan politikai erők, amelyek hasonlóképpen gondolkodnak, s amelyek vezetői gyakran kikérik a véleményemet. A közéletben való elfogadottságomat így folyamatosan észlelem, és véleményem szerint tisztelnek is az emberek. Arra viszont sosem törekedtem, hogy olyasmi legyek, mint akiről a nagy orosz író, Csernyisevszkij beszélt. Ő azt mondta: nem létezik becstelenebb ember annál, mint akit mindenki szeret felelt Pozsgay Imre, aztán arról beszélt, hogy bár a miniszterelnök őt is felkérte egy új alkotmány tervezetének felvázolására, mégsem az általa javasoltak kerültek elfogadására.

- Voltak alapvető különbségek nézeteink között - folytatta. - Én újraalkotmányozó nemzetgyűlést javasoltam, ezt már 1989-ben is megtettem, de sem akkor, sem most nem fogadták el. Másik fontos javaslatom egy kétkamarás parlament létrehozására irányult, ahol a korporációk és közvetlenül megválasztott képviselők két külön fórumon fejthetik ki a véleményüket, és hozhatják meg a törvényeket. Ezzel sem azonosult a kormányzó többség. Az alaptörvénnyel kapcsolatban vannak tehát hiányérzeteim, ám azzal, ahogy elfogadásra került, teljes mértékben egyetértek. Olyan felhatalmazással történt, amihez 2010-ben hozzájárult a szavazataival az ország.

Pozsgay Imre beszélt a miniszterelnökkel való kapcsolatáról is, mint mondta: a kormányfő általában megértő érdeklődéssel fordult javaslatai, véleményei felé. A személyes találkozásaik alapján úgy tartja: a róla kialakult kép ellenére Orbán Viktor nem nevezhető autoriter vezetőnek.

- Az őt ért politikai támadásokat ugyanazok okok váltották ki, mint amik miatt annak idején engem is kritizáltak: az erős nemzeti elkötelezettsége, valamint nemzeti érdek elsőbbsége a döntéshozatalai terén - vélekedett Pozsgay Imre. A mai közéletben újra felvetődik a kérdés, ami megfogalmazódott már a XX. század második felében is, kelet vagy nyugat felé forduljunk. Ilyenkor Nagy László azon szavai jutnak eszembe, amelyeket a szigligeti alkotóházban, közvetlenül a halála előtt mondott: most fog eldőlni, hogy a kelet homloka leszünk, vagy a nyugat hátsó fele. A magam részéről szívesebben vállalnám a kelet homlokának szerepét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!