Lenti

2011.03.28. 06:27

Svéd vas magyar Kováccsal

A külkapcsolatok bővítése céljából egyeztetett a svéd Höganas Lenti önkormányzati vezetőjével Horváth László lenti polgármester. A felek megállapodtak: tovább keresik a kölcsönösen előnyös együttműködés lehetőségeit.

Gyuricza Ferenc

Horváth László elmondta: a svéd település polgármesterét érzelmi szálak is fűzik hazánkhoz: Peter Kovács szülei magyar származásúak, akik az 1956-os forradalom után telepedtek le Svédországban.

- Höganas város Svédország délnyugati részén, a tengerparton, Dánia közelében található - mondta Horváth László. - Peter Kovács nemcsak a település önkormányzati vezetője, hanem egy 144 négyzetkilométer alapterületű kistérségé is, amelynek lakossága közel 25 ezer fő- vagyis nagyságrendileg ugyanakkora, mint a lenti kistérségé. Kiváló természeti adottságokkal rendelkeznek, 66 kilométer hosszú tengerpartjuk van; de iparuk is számottevő, kisebb üzemek mellett itt található például a világ egyik legnagyobb vasporgyártójának központja.

Az első tárgyalásra célja csupán a kapcsolatfelvétel volt, ám a folytatás többről szólna: Peter Kovács befektetőket is szívesen hozna hazánkba. Konkrét megbízása is van egy Magyarországon megtelepedni szándékozó fémipari vállalkozástól, telephelyet keres nekik. Lenti polgármestere szerint a zalai város kiválóan alkalmas lenne, ezért a megbeszéléséket esetleg már az érintett cég vezetőivel kiegészülve tovább kívánják folytatni.

- A külkapcsolataink bővítésére is törekszünk, s bár Höganasnak van már magyar testvértelepülése, Dombóvár, nem lehetetlen, hogy velünk is hivatalos partneri viszonyt alakítanak ki - tudatta Horváth László. - A tárgyalások során kiderült: mindketten úgy véljük, a kultúra és a művészetek, az idegenforgalom és a turizmus, de akár az oktatás és a sport területén is találhatunk olyan szálakat, amelyek összekötik a két mikrotérségi régiót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!