Lenti

2008.10.10. 02:29

Új esély az életre

<b>Lenti</b> - A Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet valamennyi alkalmazottja elsajátítja annak a félautomata defibrillátornak a kezelését, amelyet a Szív Alapítvány támogatásával vásárolt meg a közelmúltban az intézmény.

Gyuricza Ferenc

A cél az - tudtuk meg dr. Fekete Zoltán önkormányzati képviselőtől, az intézet egyik szakorvosától -, hogy szükség esetén az intézmény dolgozói közül bárki elsősegélyben tudja részesíteni az arra rászorulókat. A lenti intézmény eddig nem rendelkezett hasonló életmentő eszközzel, s a mintegy 800 ezer forint-ba kerülő félautomata defibrillátor megvásárlását a Szív Alapítvány közel 500 ezer forinttal támogatta.

Az eszköz használatának bemutatására Mészárovics István mentőtisztet kérték fel, a tanfolyamra szerdán délután került sor.Mészárovics István a közeli jövőben újabb oktatásokra is várja a rendelőintézet munkatársait
Fotó: Gyuricza Ferenc

- Egyszer mindenki meghal, de nem mindegy, hogy mikor és milyen körülmények között - mondta Mészárovics István. - Ha az életműködések egy korfolyamat részeként, balesetszerűen szűnnek meg, akkor jó esély van az újraélesztésre. Ezt a célt szolgálja a defibrillátor, amelynek használata nagyon egyszerű, hisz a gép nemcsak analizálja a beteg szívritmusát, de programozott utasításokkal az elsősegélynyújtót is irányítja.

A mentőtiszt hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek egy része rosszullét esetén nem a mentőket, hanem a háziorvost vagy a rendelőintézetet keresi. Egy kamrafibrilláció esetén - a klinikai halál állapotában - az idő a legfontosabb tényező, s az újraélesztésre csak pár perc marad. A maga részéről ezért tartja hasznosnak az új eszköz megvásárlását.

- Rosszullét esetén perceken múlhat az élet - magyarázta tovább. - Ha a segítség időben érkezik, akkor egy szívleállásnál jó esély mutatkozik a túlélésre, ehhez azonban megfelelő eszköz is kell. A rendelőintézet által most vásárolt félautomata defibrillátor analizálja a ritmust, s ha úgy érzékeli, akkor utasítást ad a kezelőjének egy elektrosokk leadására, ami szerencsés esetben megszünteti a kamrafibrillációt, visszahozva a beteg saját szívritmusát.

Mészárovics István azt is hozzátette: a szerdán megtartott tanfolyam során a rendelőintézet munkatársai részéről komoly fogadókészség mutatkozott a reanimációs, újraélesztési gyakorlati ismeretek elsajátítására, ezért dr. Bencze Katalin igazgató-főorvos kérésének eleget téve a jövőben folytatni fogják az oktatást. Elvégre a defibrillátor nem helyettesíti az emberi tevékenységet, a legtöbb esetben mellkas-kompresszióra is szükség van.

Ezek is érdekelhetik