Lenti

2008.06.03. 02:29

Harangot is avattak

Páka - Harangszenteléssel egészült ki a háromszenteki kápolnánál vasárnap megtartott, hagyományos hegyi búcsú. Ünnepi beszédet Nógrádi László országgyűlési képviselő mondott.

Gyuricza Ferenc

A háromszenteki kápolnánál tartott búcsúi rendezvény évről évre bővül. Idén egyrészt a helyi civil szervezetek és a szőlősgazdák szervezésében többek közt főzőverseny, íjászat és kulturális bemutatók várták az érdeklődőket, míg a szentmise keretében Balassi István káplán felszentelte a kápolna mellett felállított harangot. Beszédében a térség országgyűlési képviselője, Nógrádi László egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a harang kongása nemcsak az embereket kíséri végig életükön a születéstől a halálig, de a közösséget is összefogja.

- A háromszenteki kápolnánál már a XX. század elején is voltak szentmisék, ezért döntött néhány évvel ezelőtt úgy az önkormányzat, hogy ezt a hagyományt újra feleleveníti - mondta Molnár László pákai polgármester. - Örömmel tölt el bennünket, hogy évről évre sikerül tartalmasabbá tenni ezt a rendezvényt. Az idei esztendőben a főzőverseny kiegészítéseként egy egész napos civil programot is szerveztünk.

Molnár László örömmel konstatálta, hogy rengeteg érdeklődőt vonzott a búcsú, közel hatszáz adag étel fogyott a főzőversenyzők termékeiből. Az elmaradhatatlan gulyás, illetve a helyi specialitás, a krumpliprószával tálalt vadpörkölt mellett csülkös pacalt, birkapörköltet és slambucot is kínáltak.

- Összesen 12 ételt kóstoltunk végig, olyanokat, amelyek jól illeszkednek a hegyi környezethez - mondta a főzőversenyen zsűriző Németh Imre, a lenti többcélű kistérségi társulás munkaszervezetének igazgatója. - A szakácsok igényesen, hozzáértésüket és a nagy tapasztalatukat bizonyítva készítették el főztjeiket, így csak nagyon kis különbségek alapján, az emberi szubjektumot is alapul véve tudtunk dönteni. A magam részéről mindenkinek első helyet adtam volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!