Lenti

2008.04.18. 02:29

Számokban

Lenti (gyf) - Tavaly 2006-hoz képest nem sokat változott az építésügyi hatóság ügyiratszáma. A beérkezett kérelmek alapján összesen 365 eljárásra került sor, ebből 175 volt építési engedélyekkel kapcsolatos.

Gyuricza Ferenc

A fenti szám azonban csalóka, hiszen 2007-ben szinte minden építési vagy átalakítási munkálat engedélyhez kötött volt, így a lenti kistérség területén - ami a Kerka-parti várossal együtt 51 települést tesz ki - valójában mindössze 22 lakás, valamint négy üdülő építéséhez járult hozzá az illetékes szakhatóság. Az építési engedélyek többsége melléképületekre, kerítésekre vonatkozott. Ez évtől a kerítések építése esetében már nincs szükség engedélyre, az bejelentés nélkül is végezhető, tudatta lapunkkal Szabóné Gáspár Marianna aljegyző.

A tavaly kiadott építési engedélyek területi megoszlása is érdekes. A legtöbb igényt értelemszerűen Lentiből nyújtották be - a határ menti településen kilenc lakásra és három üdülőre kértek engedélyt az ingatlantulajdonosok, ez a felét teszi ki az összes ügyiratnak. A negyedik üdülő felépítése a Hetésben megbúvó Bödeházán várható.

A lakásra benyújtott engedélykérelmek fennmaradó része földrajzilag nagyobb szórást mutat. Csesztregről kettő, tizenegy további településről pedig egy-egy esetben fordultak engedélykérelemmel a hatósághoz. Ez utóbbiak között több aprófalu - így Lendvajakabfa és Márokföld - is megtalálható. Ez azt is jelzi, hogy a kisebb települések iránt újból mutatkozik érdeklődés.

- Fontosnak tartjuk, hogy fiatalok telepedjenek le a településen, ezért kedvezményesen áruljuk számukra a kerkaújfalui községrész felé vezető út mentén kialakított építési telkeket - mondta Czupi Sándorné csesztregi polgármester. - Jelenleg három terület értékesítése van folyamatban, így rövidesen újabb építkezések kezdődnek.Többségüket melléképületekre, kerítésekre kérték

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!