Lenti

2008.04.15. 02:29

Gondosabb szüreteléssel...

Iklódbördőce (gyf) - A szüret idejének megválasztásával és nagyobb odafigyeléssel lehetett volna javítani a 2007-es borok minőségén. Ezt a megállapítást tette a zsűri a vasárnap Iklódbördőcén tartott borbírálaton.

Gyuricza Ferenc

A minősítőre a Két Hegyhát Egyesület működési területéhez tartozó gazdák nevezték be boraikat - többnyire helyből, de érkeztek Csömödérből és Pákáról is minták, összesen 29, melyből 22 volt a fehér, s mindössze hét a vörös fajta.

- Már nyolcadik alkalommal veszek részt a Két Hegyhát Egyesület borbírálatán, ezért is merem állítani, hogy az itteni gazdák munkája javuló tendenciát mutat - mondta a borokat Pusztai Ferenccel együtt végigkóstoló dr. Pálfi Dénes kertészmérnők. - Az eredmények nem rosszak, hiszen hat minta is kiérdemelte a legmagasabb minősítést, de a szüret idejének szerencsésebb megválasztásával, illetve a kén fokozottabb használatával még szebb borokat állíthattak volna elő. Durva borkezelési hiba ezúttal nem merült fel, ez is azt mutatja, hogy érdemes folytatni a szőlősgazdák képzését, hiszen az év során elhangzott információkat a legtöbb pincemester hasznosítani tudja.

Dr. Pálfi Dánes szólt arról is, hogy a korai szüret következtében a fajtajelleg több bornál kevésbé érvényesült, s olykor nyers, kocsányízű savakkal is találkoztak. A kén használatával pedig az oxidációt tudták volna a gazdák megelőzni, ezáltal reduktívabb, szebb borok keletkeztek volna.

A bírálaton részt vett 22 fehér borból így hat fajta érdemelt arany, négy ezüst, nyolc bronz minősítést, míg négyet oklevéllel jutalmaztak. A hét vörösbor közt kiemelkedő minőségűt ezúttal nem találtak, ezért aranyérmet nem osztottak ki. Ezüstöt két minta, bronzot három kapott, s itt is kettőt jutalmaztak oklevéllel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!