Kortárs zene és hagyomány

2018.04.05. 15:24

Lengyelországi koncertsorozatot ad a Szent Efrém Férfikar

A hangversenyeken Bartók, Kodály és Liszt művei mellett a lengyel Romuald Twardowski, Witold Lutoslawski, a cseh Leos Janácek, valamint a szlovák Ján Levoslav Bella alkotásai szólalnak meg.

Budapest, 2009. december 13. A Szent Efrém Férfikar elõadása a Pro Cultura Minoritatum Hungariae közmûvelõdési díjak átadása alkalmából rendezett V. Nemzetiségi Gálán a Budai Vigadóban. MTI Fotó: Kovács Attila

Fotó: Kovács Attila

Négynapos lengyelországi koncertsorozatát kezdi el csütörtökön este a Szent Efrém Férfikar a sziléziai vajdasági központban, Katowicében, ahol a Magyar Nap alkalmából lép fel, majd más városokban a visegrádi országok zeneszerzőinek férfikari műveiből összeállított programot mutat be.

A katowicei Karol Szymanowski zeneakadémián zajló csütörtök esti ünnepséget Feliks Netz emlékének szentelik. A 2015 áprilisában elhunyt katowicei irodalmár a magyar irodalom neves fordítója is volt.

Péntektől vasárnapig a Szent Efrém Férfikar Szokolay Dongó Balázs dudás-furulyással együtt három dél-lengyelországi városban, Bielsko-Bialában, Zabrzében, majd Krakkóban lép fel.

Zabrzében a kórus a helyi Quido bánya 170 méter mélyen lévő Szent Borbála kápolnájában szólal meg.

A krakkói filharmóniában záruló turnén a visegrádi országokból származó művészek alkotásait mutatják be a magyar V4-elnökség keretében.

A hangversenyeken Bartók Béla, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc művei mellett a lengyel Romuald Twardowski, Witold Lutoslawski, a cseh Leos Janácek, valamint a szlovák Ján Levoslav Bella alkotásai szólalnak meg.

A 2002-ben alakult Szent Efrém Férfikar – amelynek alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás – nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány ápolására.

Borítókép:A Szent Efrém Férfikar előadása a Pro Cultura Minoritatum Hungariae közművelődési díjak átadása alkalmából rendezett V. Nemzetiségi Gálán a Budai Vigadóban. Budapest, 2009. december 13.

MTI Fotó: Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában