Kultúra

2014.04.05. 17:18

Zámbó Jimmy-emlékdíjat kapott a Mercy

Egy zalai együttes, Strein Attila, azaz Miki, illetve Hegedűs Erzsébet duója, a Mercy is elnyerte a 2014-es Zámbó Jimmy-emlékdíjat.

Gyuricza Ferenc

Az együttes vezetője szerint mindez köszönhető annak a többéves következetes munkának, amit a tragikus sorsú Király emlékének, illetve dalainak megőrzése érdekében tettek.

– Amikor először meghallottam Jimmy énekét, rögtön elvarázsolt – mondta Strein Miki. – Nemcsak a hangja volt fantasztikus, de olyan karizmával, kisugárzással is bírt, amivel leterítette az embereket. Egy különleges aura vette körül, ez is hozzájárult sikereihez.

A duó az ezredfordulón vette fel a Mercy nevet, előtte mint Miki és barátai működtek. A mulatós zene mellett tették le a voksukat, ám ennek volt előzménye is, Miki már 1989-ben felismerte, hogy a közönséget vonzza a modern hangszereléssel előadott autentikus cigányzene, Pille Pille címmel a stílus egyik első slágere is az ő nevéhez fűződik.

A Mercy együttes: Strein Attila, azaz Miki, és Hegedűs Erzsébet (FOTÓ: GYURICZA FERENC)

– Három éven át dolgoztunk Fásy Ádámmal, majd, amikor Zámbó Marietta, Jimmy nővére meghallotta, hogy milyen jól éneklem az öccse dalait, felkért, hogy csatlakozzunk a tavaly indult emlékturnéhoz.

Miki szerint Jimmy örökségének ápolása mellett a Mercy Rádió működtetése is hozzájárult az emlékdíj odaítéléséhez. A zenész szerint sehol a világon nincs még egy olyan elektronikus média, amely a nap 24 órájában sugározná a néhai király dalait. Náluk erre is volt már példa.

– A Mercy Rádióban csak és kizárólag magyar zenék hallhatóak reggeltől estig – folytatta Miki. – Én sosem akartam rádiózni, ám meguntam, hogy sehol sem lehetett hallani Máté Péter, Cserháti Zsuzsa és a többi nagyság dalait. Ezen akartunk változtatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!