Kultúra

2016.08.15. 17:30

Zalai táj művészszemmel - Festmények, grafikák, reliefek, linómetszetek a 25. GébArton

Zalaegerszeg - A zalai táj inspirációit választotta témájául a 25. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep - az alkotótábor a múlt hét végén kiállítással zárta kapuit - a 6 alkotó által ezúttal 12 művel gyarapodott a művésztelep gyűjteménye.

Fincza Zsuzsa

- A jubileumi alkalommal festő- és grafikusművészek, illetve e művészeti ágakban is ismert szobrászok költöztek be a Kézművesek Házába, s szerettük volna, ha alkotásaikban megörökítik a zalai táj szépségét, a vidék keltette inspirációkat. Elégedettek lehetünk - mondta az ünnepélyes táborzárás alkalmával Prokné Tirner Gyöngyi, a művésztelep vezetője, aki örömmel jelentette be, hogy a Magyar Művészeti Akadémia két éven belül kiállításon mutatja be a GébArt-gyűjteményt. - Hogy a tábor részvevői minél nagyobb szeletét ismerjék meg a megyének, felkerekedtünk és elmentünk például a bödei és a novai templomhoz, Milejszegen megnéztük az olajütők ősi szerszámait, a Petrikeresztúrhoz közeli Pató-hegyen részt vettünk egy borkóstolón, Lendván pedig megtekintettük Joan Miro grafikai tárlatát.

Budaházi Tibor a 25. GébArton alkotott műveivel, köztük A mennyei seregek, amely a remélhetően hamarosan megvalósuló városi képtárban kap majd méltó helyet Fotó: A szerző

- Vadregényes tóparton, erdővel, mezővel, dombokkal körülvéve dolgozhatott két héten át néhány remek művész, közeli és távoli helyekről érkező, immár érett életművet létrehozott, ismert alkotó. Ha a nagy mítoszokban vagy az irodalmi művekben leírt idilli helyeket elképzeljük, valami hasonlóba helyezzük magunkat, mint a Gébárt - ékezet nélkül GébArt, tehát művészet is - jellemezte a zalai táj hatását Tolnay Imre képzőművész, a győri egyetem docense, aki a táborzáró kiállítás alkotásait ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A tábor művészeti vezetője Budaházi Tibor zalaegerszegi festőművész, a Mindszenty-iskola tanára, már a legelső gébárti nemzetközi művésztelepen is részt vett.

- Mit adhat egy művésznek a közösségi munkálkodás?

- A pályája kezdetén állónak lehetőséget arra, hogy megmutassa magát, s nem utolsó sorban, hogy megismerkedjen már befutott pályatársakkal, akik révén kapcsolatba kerülhet több alkotóműhellyel, s ezáltal meghívják más városokba, nemzetközi tábor esetén külföldre is - így a művészeti vezető -. Azáltal, hogy anno az első 4-5 művésztelepen részt vettem, olyan ismeretségekre tettem szert, amelyeknek köszönhetően meghívtak Hollandiába, Ausztriába, Németországba vagy például Szlovéniába. Egy művész számára fontos, hogy művei bekerüljenek gyűjteményekbe, s ugyebár a táborban alkotott művek közül kettő itt marad és a művésztelep gyűjteményét gazdagítja.

- Az ilyen tábor arra is jó, hogy kísérletezzenek a művészek - folytatta Budaházi Tibor. - Új festékekkel, kötőanyagokkal ismerkednek, ellesnek fogásokat, amelyeket saját egyéniségükre formálhatnak át, új struktúrákat, faktúrákat próbálhatnak ki.

Horváth László Harmónia című alkotása is bekerült a művésztelep gyűjteményébe

Amúgy minden művésznek van kedvenc témája, a miskolci Drozsnyik Istvánnak, aki GébArton több műfajban is letette kézjegyét, például a szék, az Újrónafőről érkezett Kelemen Benő Benjaminnak viszont az ember, a kis jelként testet öltött teremtmény, amelyet a letisztult geometriai formákból alkotott reliefjei tengelyébe, kimozdított szimmetriájába helyez.

A művésztelep legtemperamentumosabb alkotójának a szlovákiai Dunaszerdahelyről érkezett Almási Róbert - vagy ahogy műveit jegyzi: Robert Almasi - bizonyult. Képein erőteljes színek, expresszív, lendületes gesztusok és formák indukálnak feszültséget, vagy teremtenek nyugalmat.

- Ilyen hatással volt rám a zalai táj, ahol még soha nem jártam - magyarázta Tolnay Imre jellemzését Almási Róbert. - Az égbolt, a táj, a dombok, a tó, s mindez tükröződése, játéka a vízben. A képeimet is így neveztem: Tükröződések.

Almási Róbert zsűri által kiválasztott képein imígyen tükröződik a zalai táj

Horváth László zalaegerszegi képzőművész alkotott már GébArton a szoborparkban, a Jel és a Variációk háromszögekkel címet viselő két fémkompozíciója is bizonyítja. Többnyire szobrászként ismert, de tehetséges grafikus és érmeket is készít. A jubileumi GébArton viszont festőként mutatkozott be, de képein szobrai letisztult geometriáját láthatjuk továbbélni. A síkmértan képi eszköztárát finom természeti rezdülések megjelenítésével finomítja, fűszerezi. Plasztikájának festészeti vetületei ezek, de jóval többek annál, ablakok egy művész belső világába - jegyezte meg Tolnay Imre.

- Nem szobrásznak, grafikusnak vagy festőnek, hanem képzőművésznek tartom magam - szögezte le Horváth László. - Kész tervekkel érkeztem ugyan, de a pályatársakkal való találkozás természetesen hatott rám, s a jól ismert táj is inspiráló meglepetésekkel szolgált.

Frimmel Gyula Séta Variációk című sorozata - a vörös hőscincér védjegy-pecséttel - a gébárti gyűjteményt gazdagítja

Frimmel Gyula grafikusművész nagy műgonddal készített linómetszetekkel gazdagította a tábor műfaji sokszínűségét.

- Séta címmel készült a 6 részből álló képsorozat - mutatta műveit a zalaegerszegi grafikusművész, az Ady-iskola tanára. - Azonos motívumokból építkezik, azok párbeszédéből áll össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!