Kultúra

2017.02.22. 17:45

Molnár Ferenc Liliom című színműve Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Bár az első premier alkalmával még nem érzett rá a közönség a rendkívüliségére, az 1909-as vígszínházi bemutató óta mégis feltétlen sikerre számíthat az a teátrum, amely műsorára tűzi.

Arany Horváth Zsuzsa

Molnár Ferenc és Mihály Péter neve nem először kerül egy színlapra Zalaegerszegen. A fiatal egerszegi színművész most világhírű honfitársunk Liliom című darabját rendezi a Hevesi Sándor Színházban, korábban módja volt színpadra álmodni a Pál utcai fiúkat is. (A körmendi születésű, művész 2003 óta társulati tag, s amatőr társulatok révén több darabot is jegyez.) A Liliom kapcsán pedig a zalaiak számára emlékezetes lehet az 1996-os Magelli-féle rendezés.

- Okoz-e a híres előkép megilletődöttséget?

- Nem láttam, ahogy sok-sok egyéb interpretációt sem, a magam koncepciója szerint haladok - mondta érdeklődésemre Mihály Péter, akit a Vaknyugat című darab megrendezése után a színház vezetése biztatott. - A Liliomot végül magam javasoltam, olvasván mélyen hatott rám.

- Miért?

- A vízióm szerint szerelmi négyszögről van szó, de főleg a lelkiismeret és a transzcendencia jelenléte ragadott meg. A Pál utcai és a Vaknyugat is emiatt volt számomra érdekes.

Mihály Péter rendezi a darabot

A most pénteken először játszott darab sztorija eredetileg egy kültelki hintáslegény története lenne, több nővel körülvéve. Az egyik a munkaadója, a rámenős özvegy, a másik Juli, a szelíd és konok cselédlány, a harmadik Mari, az előző barátnője. Molnár Lilioma a 30-as évek Budapestjének atmoszféráját idézi, hogy Mihály Péteré ehhez képest mit céloz, pénteken kiderül.

- Az elsődleges történeten kívül a lelkifurdalás működése izgat bennünket. Mivelhogy mindenkinek van lelkiismeret furdalni valója. Elhangzik a darabban is, hogy egyszer mindenért fizetni kell. A fő fókusz ezért az, hogy mennyire vagyunk felelősek, akár a gyermekünk létezése okán saját magunkért. A fordulópont számomra nagyon erős érzés, remélem, kiderül a darabértelmezésből is.

Kátai Kinga, Urházy Gábor László, Madák Zsuzsanna, Mikita Zsuzsanna Lilla és Baj László Fotó: Pezzetta Umberto

(Kulisszatitok az életből: a rendező negyedik gyermeke a közeli hetekben érkezik.)

Mihály Péter, noha a próbafolyamat a szokásos öt hétre korlátozódott, már egy esztendeje foglalkozik behatóan a darabbal.

- Mondtam a kollégáknak, én már 16 évet adtam az életemből ennek a színháznak, most én kérek néhány hetet.

Hogy kiktől kapta? Urházy Gábor László lesz a címszereplő, Kátai Kinga és Madák Zsuzsanna a két barátnő, Debrei Zsuzsanna Muskátné. A Liget vagányai: Farkas Ignác, Szakály Aurél, Barsi Márton, de láthatjuk Kováts Dórát, Czegő Terézt, Bellus Attilát, Baj Lászlót, Andics Tibort, Magyar Cecíliát, Farkas Gergőt, Bot Gábort, György Jánost, Mester Editet is. A zene Szemenyei Jánosnak, a díszlet és a jelmez Kiss Borbálának köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!