Kultúra

2011.04.25. 12:44

Vidámságot csempésztek húsvét ünnepébe a kiskomáromi lilázók (Képgalériával)

A húsvét hétfői szentmisét követően, az idősebb korosztály legnagyobb örömére a helyi fiatalokkal kiegészült Sorry Művészeti Csoport elevenítette fel a kiskomáromi lilázást Zalakomáron.

Kelemen Valéria

A Zalakomári Művelődési Ház lelkes csapata, Lendvayné Heizler Éva és Nagy Beáta vezetésével elhatározta, hogy életre kelti a 30-40-50-es évek húsvéti tradíciójának számító lilázás szokását, vidámságot és sokszínűséget csempészve az ünnepbe. 

- Fiatal koromban, minden húsvét második napján járták a lányok az utcákon a táncot, mi, legények pedig kedvünkre nézegettük őket - mondta a templomkertben a 79 éves Baranyai Vince bácsi. 

- Színes ruhában, kilenc péntővel (csipkés alsószoknya), fehér köténnyel, fonott hajukban piros pántlikákkal járták  a falut, énekelve a Kivirágzott a diófa, a Bújj-bújj zöld ág, a Fehér liliomfa és az Apró virág, levendula kezdetű nótákat - vette át szót a 88 éves Mészáros  Lajos bácsi, hozzátéve: milyen rég volt, talán igaz sem volt!

A 80 éves Csöndör Lajos jólesően konstatálta, hogy a mai fiatalok is tudják a nótákat, Varga Lászlóné pedig örömmel újságolta, hogy a Duna TV vasárnapi Múltidézőjében látta egykori önmagukat. 
- Az 1963-as lilázásunkat örökítette meg a film, nyolcacikasok voltunk, s Gerencsér Rózsi szép arcát közelről is mutatták! - mondta Varga Lászlóné. 
Rózsi, azaz Várhelyi Nándorné nyugdíjas óvónő is ott volt hétfőn a nézők között, elárulva: 14 évesen ő vezette a kiskomáromi lilázókat, 1976-ban pedig az óvodásainak is betanította a népszokást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!