Kultúra

2014.11.28. 15:00

Vastag Csaba a színházi szerepek miatt sem áldozná fel szólóénekesi karrierjét

Zalaegerszeg – Rengeteg idő kell ahhoz, hogy egy énekes kialakítsa önmagáról azt a képet, amit szeretne. Én most ezen az úton járok, s úgy érzem, jó irányba tartok.

Gyuricza Ferenc

Vastag Csaba, az X-Faktor első évadának nyertese mondta mindezt a Zalai Hírlapnak a közelmúltban megrendezett zalaegerszegi koncertje után. Az énekes szerint a tavalyi Conecto albuma, valamint a néhány napja megjelent, a tavaszi lemezbemutató koncerten rögzített DVD is azt az arcát tárja a közönség elé, ami valójában jellemzi őt. Eközben természetesen akadnak olyan munkái is – a színházi szerepeinek egy része egyértelműen ilyen – melyekkel a róla kialakított képnek igyekszik megfelelni.

Vastag Csaba a közelmúltban tartott zalaegerszegi koncertjén. Fotó: A szerző

– A kettő nagyon jól megfér egymás mellett – magyarázta az énekes. – Egy kicsit olyan ez a helyzet, mint a színészeké, akiket színházi darabokban és filmekben is láthatunk. Még a legnagyobbak is elvállalnak időnként egy színházi szerepet. A mi helyzetünk sem különbözik ettől, számos olyan pályatársat említhetnék, aki hozzám hasonlóan fel-feltűnik a zenés színpadokon.

Vastag Csabát legutóbbi a Casanova című, felnőtteknek készült musicalben láthatta a közönség, a darab magyarországi bemutatója után lehetőségként szóba került egy európai turné, továbbá amerikai meghívásokat is kaptak. Vastag Csabát mindez komoly dilemma elé állította.

– Egy ilyen turné hosszabb kitelepülést jelentene, viszont nem akarom a közönségemet itt hagyni – fejtegette az énekes. – Nagyon hiszek abban a munkában, amit a szólókarrierembe belefektettem. Már az első album is négyszeres platinalemez lett, a Conecto sikere pedig még inkább ösztönöz arra, hogy ezt folytassam. Az új lemezt tehet semmiképpen sem szeretném beáldozni a színházi szerepek miatt.

Vastag Csaba azt mondja: a Conecto albummal sikerült egy lélektani határt átlépnie, s ebben nagyon fontos szerepe volt a nagylemez érzelmi töltetének is. A Conecto az emberi kapcsolatokról szól, amibe a közönségével kialakított viszony is beleértendő.

– Maga a kifejezés, a Conecto szó érintkezést, összetalálkozást jelent – folytatta az énekes. – Ennek 16 formáját mutatja be a nagylemez. Nem szokványos, hogy egy album 16 tartalmaz, mi sem így terveztük, de amint elkészültünk vele, éreztük, hogy egyet sem szabad lehagynunk róla.

Vastag Csaba a most megjelent új DVD kapcsán annyit mondott: a Conecto album Syma-csarnokban tartott tavaszi lemezbemutatóján a későbbi turnéhoz akartak egy werk-filmet készíteni, ám a teltházas koncert felvételei olyan jók lettek, hogy a stábbal a teljes anyag kiadása mellett döntöttek. A Conecto album turnéja szintén jól sikerült, egyedül a zalaegerszegi helyszínen kellett technikai nehézségekkel, nem megfelelő hangosítással megküzdenie az énekesnek és zenekarának. Vastag Csaba ennek ellenére úgy látja, hangulatos koncertet adtak, a közönség semmit sem érzékelt mindebből.

– Nekem az a filozófiám, hogy koncertet nem mondunk le soha – jelentette ki. – Ha a színpadon technikai probléma adódik, azt meg kell oldani. A közönség iránti tisztelet mindennél fontosabb. Emiatt kértem a zenésztársaimat, hogy a lehető legjobbat hozzunk ki a koncertből. Ha nagy nehézségek árán is, de úgy érzem, sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!