Kultúra

2011.07.19. 02:29

Újragondolt keresztszemes hagyományok

A megyeszékhelyi dr. Doba Istvánné a napokban megtisztelő elismerést vehetett át Mezőkövesden: a Százrózsás hímzőpályázatra küldött kollekciója különdíjban részesült.

Sinkovics Eta

 

- Januárban megterveztem, és a határidő előtti héten készültem el a párnából, futóból és terítőből álló kollekcióval. Tardi - a település Mezőkövesd környékén található - keresztszemes motívumot dolgoztam fel. Az öltéstechnikát szálánvarrottnak is nevezik, mivel a fonáshoz hasonlatos. Nemrég sajátítottam el, megtetszett, akárcsak a minta színvilága, melyben főként kék, bordó és piros dominál - magyarázza a választását. Fiatal korától érdekelte a hímzés, ám munka mellett kénytelen volt mellőzni, mivel a nap végére a számítógép elfárasztotta a szemét. Márpedig, mint mondja, az öltésekhez jó szem és türelem szükséges. Amikor néhány éve köztisztviselőként nyugdíjba vonult, csatlakozott a Kocsisné Koszorús Anikó vezette zalaegerszegi hímzőkörhöz, ahol megismerte a különböző tájegységek mintakincsét, öltéstechnikáját, olykor adott területről érkezett szakember útmutatásával.

- Mára már több olyan munkám van, amit a hagyományok újragondolásával magam terveztem. Ezt el is várják tőlünk, hangsúlyozva, ne csak a régit másoljuk...

 

Nemcsak ezt tartja szem előtt, de más lehetőségekkel is él. A szakkörben szerzett tudomást a zsűriztetésről, s elhatározta, megpróbálkozik vele. Jól tette, hiszen az ítészek elé vitt munkái megfeleltek a kívánalmaknak, olyannyira, hogy már csupán néhány alkotás hiányzik a népi iparművész cím megszerzéséhez. Mert természetesen most már ez a cél...

- Erre biztatnak a szakkörben és a családban is. Igaz, nyáron csak az esti órákban tudok hímzéssel foglalkozni, az időm nagy részét a Vas megyei egyházashollói parasztházunkban töltöm. A kiskertben, gyümölcsösben mindig találni munkát...

Ám eközben is gyakran eszébe jut a mezőkövesdi díj okozta meglepetés, s az öröm, amit az átadásakor érzett.

- Az ünnepségre elvittem magammal a hetési motívummal hímzett vállkendőmet is. Nagyon meleg volt, de azt gondoltam, ha már egyszer ilyen megtiszteltetés ért, akkor felveszem. Sokan odajöttek hozzám, s nemcsak az elismeréshez gratuláltak, hanem a zalai díszítésű vállkendőt is megcsodálták - újságolta.



Jelenleg is új hímzéstechnikát tanul

Doba Istvánné új hímzést tanul, ezúttal a hódmezővásárhelyi hagyományok nyomába eredt. Úgy számítja, a párnával legkésőbb szeptemberre elkészül. Meglehet, ez a munkája is gyarapítja az eddigi szépszámú elismerések sorát és ugyancsak fellelhető lesz valamely országos vagy helyi kiállításon – néhány hímzése jelenleg a gébárti tárlaton is látható. Mezőkövesden egyébként még két zalai alkotó, Parragi Ágnes és Domján Zsuzsanna is hasonló elismerésben részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!