Kultúra

2014.09.22. 12:35

Tovább él a népi motívumkincs - Két fafaragó alkotásait és egy porcelánbaba-gyűjteményt tártak az érdeklődők elé

Csörnyeföld - A régi pásztorfaragók nemzedékének talán utolsó tagja, Soós Lajos, továbbá a hagyományokat továbbvivő szobrász, Boa Endre közös tárlata várja a látogatókat a hónap végéig a dél-zalai település könyvtárában.

Gyuricza Ferenc

A kiállítás anyaga részben új, hiszen az 1937-es párizsi világkiállításon ezüst diploma elismeréssel jutalmazott Soós Lajos faragásainak egy része eddig is az intézményben kapott elhelyezést.

– Soós Lajos bácsi községünk legismertebb lakója volt.  Alkotásainak egy része, így a kisebb faszobrok, a díszítőmotívumokkal ellátott egykori használati tárgyak, néhány faragott bútor és a híres pásztorbotjai korábban is megtekinthetőek voltak itt – mondta Simon Zoltán, a falu polgármestere. – Ezt a tárlatot egészítettük most ki a község szülötte, Boa Endre faragásaival. Endre személyesen is ismerte Soós Lajos bácsit, tőle kezdte el tanulni azt a mesterséget, amit aztán később művészi szintre sikerült továbbfejlesztenie.

Simon Zoltán polgármester Boa Endre alkotásait mutatja. Fotó: Gyuricza Ferenc

Boa Endrének ugyancsak a kisebb méretű figurális szobrai, domborművei láthatóak a tárlaton. Azok a művek, amelyekben még felfedezhetőek a pásztorfaragókra is jellemző motívumok.

Simon Zoltán azt mondja: a fentiek miatt önmagától értetődő volt, hogy a két alkotó munkásságát együtt tárják az érdeklődők elé. A kiállításnak van egy harmadik része is, itt a faluhoz  szintén kötődő Hermanné Szunyogh Éva porcelánbaba-gyűjteményének legszebb darabjai láthatóak.

Az intézmény nyitvatartási idejében a hónap végéig biztosan látogatható hármas tárlatot Konczér Katalin, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala megyei irodavezetője nyitotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!