Igazi látnivalók

2019.01.11. 11:32

Több százezren nézték meg az Értéktár program műkincseit

Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt című monumentális festményét 52 681, a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállításán szereplő Barabás Miklós: Petőfi Sándor portréját negyvenezer érdeklődő látta.

Budapest, 2015. július 27. Tiziano Vecellio Mária gyermekével és Szent Pállal, Vaszary János Kereszténység, Gulácsy Lajos A mulatt férfi és a szoborfehér asszony és Orbán Dezsõ Fekvõ akt címû festménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár Programja keretében megvásárolt mûtárgyakról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Galériában 2015. július 27-én. MTI Fotó: Kovács Attila

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-vásárlási Értéktár programját, amely kézzel fogható gyarapodást jelent hazánk számára, ugyanakkor nem von el költségvetési forrásokat, a műkincsek megvásárlása ugyanis nem adófizetői pénzből valósul meg – számol be róla a profit7.hu.

A portál az MNB tájékoztatása nyomán közli, hogy csaknem kétezerötszáz látogatója volt eddig a pécsi Janus Pannonius Múzeumban (JPM) Fejedelmi kincsek címmel tavaly november 8-án megnyílt tárlatnak, melyen az egyik fő attrakció a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében megvásárolt erdélyi tallérgyűjtemény bemutatása. A kollekció a kiállításon kiegészül korabeli aranypénzekkel, fegyverekkel, verőtövekkel, valamint a JPM gyűjteményét képező baranyai hódoltságkori ezüsttallér éremleletekkel, illetve az első alkalommal megcsodálható, (Pécs) Széchenyi téri mélypince lejáratánál talált aranyleletekkel.

16-17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmekből álló 220 darabos gyűjtemény, amelyet a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében 2015 nyarán 1,1 milliárd forintért vásároltak meg. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Mint írják, a JPM és a jegybank Értéktár program közötti együttműködés nem új keletű: 2017-ben Csernus Tibor (1927-2007) Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus és festőművész hat alkotása közül három került a pécsi múzeum gyűjteményébe, – ezeket a Tündérkert ezüstjével egyidejűleg szintén láthatja most a közönség – a három másik művet pedig a Magyar Nemzeti Galériában helyezték el.

A Fegyvermustra címen Egerben a Dobó István Vármúzeumban található interaktív állandó kiállításnak mintegy 83751 látogatója volt,

a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán a többi között megtekinthető Tiziano Vecellio: Mária gyermekével és Szent Pállal, Gulácsy Lajos: Mulatt férfi és a szoborfehér asszony, Vaszary János: Kereszténység, Orbán Dezső: Nagy Akt, Abraham van Beijeren: Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és értékes edényekkel című alkotása tavaly összesen pedig 234 359 látogatót vonzott.

A debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt című monumentális festményét 52 681, a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállításán szereplő és a Kiss Ferenc gyűjtemény egyik kiemelkedő darabjaként számon tartott

Barabás Miklós: Petőfi Sándor portréját negyvenezer érdeklődő látta.

2018-ban tehát mintegy 414 ezren látták az Értéktár program keretében megvásárolt és Magyarország közgyűjteményeibe kihelyezett műkincseket.

Borítókép: Tiziano Vecellio Mária gyermekével és Szent Pállal, Vaszary János Kereszténység, Gulácsy Lajos A mulatt férfi és a szoborfehér asszony és Orbán Dezső Fekvő akt című festménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár Programja keretében megvásárolt műtárgyakról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Galériában 2015. július 27-én.

MTI Fotó: Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában