Plágiumper

2019.12.26. 14:00

Több ezer eurós kártérítést kell fizetnie Jeff Koonsnak

Meztelenek című szobra egy francia fotós képe alapján készült.

In this photo taken on March 27, 2018, US artist Jeff Koons poses with his piece 'Gazing Ball (Bottlerack)', 2016, during an interview with AFP in Hong Kong. Koons' brash voluptuous works of pop art come with stellar price tags but the appetite for big-name contemporary pieces is growing in Asia. / AFP PHOTO / Anthony WALLACE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Egy párizsi fellebbviteli bíróság helybenhagyta a Jeff Koons elleni plágiumperben született két évvel ezelőtti ítéletet, amely szerint Naked (Meztelenek) című szobra egy francia fotós képe alapján készült, így az amerikai művésznek kártérítést kell fizetnie

számolt be róla a francia AFP hírügynökség a hétvégén.

Az ítélet szerint Koons 1988-ban készült porcelán szobra, amely két meztelen gyermeket ábrázol, Jean-Francois Bauret francia művész fotóját másolta le. A bíróság Koons LLC vállalatát és a párizsi George Pompidou Központot, amely a szobrot egy kiállításon népszerűsítette, együtt 20 ezer eurós (6,6 millió forintos) kártérítés megfizetésére kötelezte Bauret családja számára. Koonsnak további 4000 eurót (1,3 millió forintot) kell fizetnie a néhai fotós családjának, amiért honlapján a Banality-sorozatban szintén közzétette a szobor képét.

A Naked című szobrot 2014 novembere és 2015 áprilisa között állították volna ki a Pompidou kortárs művészeti múzeumban. A mű azonban szállítás közben megsérült, ezért valójában csak a róla készült fotókat használták fel a kiállítás hirdetéséiben és a sajtóbeszámolókban.

Az egy méternél kicsivel magasabb szobor egy kisfiút ábrázol, aki virágcsokrot nyújt át a mellette álló kislánynak. A mű egyik másolatát 2008-ban 8 millió dollárért (2,4 milliárd forintért) adták el.

A bíróság megállapította, hogy a szobor Bouret 1975-ben postai képeslapként publikált Enfants (Gyerekek) című fotójáról készült.

Koons ellen már több alkalommal indult bírósági eljárás plágium miatt. 2018 novemberében a Naf-Naf divatcég egyik reklámjának plagizálásáért ítélte el a párizsi fellebbviteli bíróság.

Borítókép: Jeff Koons

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!