Kultúra

2011.05.23. 06:02

Tisztítóba vonult a szobor

Csiszolópor, puhaszőrű drótkefe, és türelem, ettől fényesedik a felöltő - már ha bronzból van, mint Gönczi Ferencé, aki nemrég vonult be a tisztítószalonba, azaz a megyei múzeumi igazgatóság zalaegerszegi restaurátorműhelyébe.

Arany Gábor

Eltűnése okozott is némi riadalmat azok körében, akik megszokták, hogy Zala első néprajzkutatójának mellszobrával a Göcseji Múzeum előtt találkozhattak nap mint nap.

- Százötven éve született Gönczi Ferenc, úgy gondoltuk, a jubileum tiszteletére megtisztítjuk szobrát - tudtuk meg Varju Andrástól immár a múzeum falai között.

Fritz János szobrászművész bronz alkotása 1973 óta emlékezteti a hálás utókort Gönczi Ferenc munkásságára. Mint a róla szóló lexikoni szócikkből kiderül, Nemesrádón született 1861. július 29-én. Elemi iskoláit szülőfalujában, a polgárit Nagykanizsán és Zalaegerszegen végezte, a tanítóképzőt a ma már szlovákiai Zsolna közelében fekvő Znióváralján. Több helyen volt nevelő, segédtanító, 1885-től a horvátországi Csáktornyától nem messze, Kursanecen tanító. 1895-től Újpesten tanított, 1901-től több helyen a tanfelügyelőségen dolgozott, 1912-22 között Somogy vármegye tanfelügyelője volt. Nyugdíjazása után 1948-ba bekövetkezett haláláig a kaposvári múzeum igazgatója.


Az 1890-es évektől kezdve rendkívül intenzív néprajzi gyűjtőmunkába kezdett, előbb Muraközben, majd Göcsejben, a 20-as évektől Somogyban. Kaposváron nyugszik, mellszobra 1973-tól áll a Göcseji Múzeum előtt. A skanzenben pedig emléktábla idézi érdemeit.

Gönczi Ferenc szobra az elmúlt 38 esztendőben dacolt az időjárással, a szennyezett városi levegővel.

- Sajnos a kipufogógázok miatt az utcai bronzalkotásokon nem tud kialakulni a védelmet jelentő patinaréteg - kezdte Varju András osztályvezető főrestaurátor. - A gázok kéndioxidja ugyanis bázikus rézszulfátot képez, ami roncsolja, korrodálja a szobor anyagát. Többek között ezért sem alkalmazunk vegyszert a tisztításához. Ez szinte teljes mértékben aprólékos fizikai munkát, például drótkefézést jelent. Használunk még bécsi fehér port, régen ez a háztartások kedvelt csiszolószere volt, ma már kevesen ismerik. Ezzel finom dörzsöléssel távolítjuk el a szennyeződést, így nincs vegyi reakció, és megmaradhatnak a patina nemes alkotóelemei a felületeken - magyarázta.

Mint a szakember elmondta, szemcseszórással is lehet tisztítani a szobrokat, de a közelről megtekinthető alkotásoknál ezt általában mellőzik, mert a nagy sebességű szemcsék a finomabb részleteket is elkoptatják, szemben az aprólékos kézi munkával.

A tervek szerint május végére megújul Gönczi Ferenc mellszobra, amelyet a jubileumi megemlékezések részeként ünnepélyes keretek között helyeznek vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!