Irodalom

2019.12.16. 18:21

Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjat indít a PIM

Az elismerést a középgenerációhoz tartozó írók, költők, műfordítók vehetik át 2020 elejétől.

Budapest, 2019. június 3. Életének 49. évében 2019. június 3-án váratlanul elhunyt Térey János József Attila-díjas költő, író műfordító. A felvétel 2016. április 4-én készült Budapesten. MTI/Czimbal Gyula

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjat indít a Petőfi Irodalmi Múzeum, az elismerést a középgenerációhoz tartozó írók, költők, műfordítók vehetik át 2020 elejétől közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum.

Demeter Szilárd, a PIM Főigazgatója levélben kereste meg az írószervezetek, könyvkiadók, folyóiratok, egyetemi tanszékek, szakmai műhelyek vezetőit, hogy tegyenek javaslatot az ösztöndíjjal támogatandó alkotók személyére.

A díjat 35 és 65 év közötti, magyar nyelven alkotó szerzők kapják abból a célból, hogy nyugodtabb alkotói körülményeket biztosítson számukra a múzeum. A díjazottak száma egyszerre 30 fő lehet.

Az összegzés felidézi, hogy a kezdeti tervekkel ellentétben, amelyek az ösztöndíjban részesülők közül kizárták volna az irodalmi akadémiák tagjait, a jelölésnek nincsenek adminisztratív korlátai. Az odaítélésről várhatóan januárjában hoz döntést a 14 fős szakmai kuratórium.

A zsűri elnöke Harmath Artemisz, Térey János özvegye, tagjai pedig az írószervezetek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia és a PIM delegáltjai.

Mivel a PIM a közelmúltban a kultúrstratégiai intézmények sorába lépett, a vonatkozó jogszabály szerint a kormány öt évre köt vele szerződést. Így az eredetileg háromévesre tervezett alkotói ösztöndíjat öt évre lehetett meghosszabbítani. A Térey-ösztöndíj a most induló PIM-Digitális Irodalmi Akadémia Alkotói Életpálya Program elemeként fontos szerepet kap annak az intézményi szándéknak a megvalósításában, hogy a múzeum a legkiválóbb kortárs szerzők tevékenységét alkotói pályájuk minden szakaszában támogatni tudja közölte a PIM.

Borítókép: Térey János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában