Kultúra

2015.07.14. 18:33

Tavirózsa és lótusz évszázadok művei

Hévíz - Az időszámításunk előtti 13. századból származó alkotás is része a Tavak titkos kertje, Tavirózsa és lótusz a művészetben című tárlatnak.

Keszey Ágnes

Több évszázadot ölel fel az a kedden megnyílt sokszínű tárlat, melyen minden alkotásban megjelenik a lótuszvirág.

- A városhoz kötődik a kiállítás témája: a lótusz. Az itt bemutatott legkorábbi tárgy az időszámításunk előtti 13. századból származik, egy Hathor papnőt ábrázoló homokkőszobor, melynek a fején található egy lótusz. A mitológia szerint az egyiptomi istenek egy része e növényből született, s egyes istenek szimbóluma is a lótusz. Ezt több vallás is átvette: például Buddhához is kapcsolódik: ezt a virágot tartja a kezében vagy éppen lótuszülésben ül - szólt a tárlat témájáról a Festetics György Művelődési Központ megbízott igazgatója, Hermann Katalin.

Lótuszvirágok között. A szeptember 30-ig látogatható tárlat megnyitóján indiai táncot mutatott be a Sivasakti Kalánanda Táncszínház két tagja, Németh Veronika és Gubányi Gréta  Fotó: Keszey Ágnes

A tárgyak egy része a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményéből, valamint az Iparművészeti Múzeumból származik, ezek között 13-14. századi kínai porcelánok is vannak. A gyűjtemény másik része szecessziós tárgy: Zsolnay-porcelánok, francia üveg- és bútorművészek alkotásai. A kiállítóhely saját és a város gyűjteményeinek darabjai mellett a Hungalériától kapott kortárs alkotások is megtekinthetőek a tárlaton.

A kiállítást mely szeptember 30-ig látogatható a Muzeális Gyűjtemény épületében Papp Gábor polgármester nyitott meg, s ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!