Példamutató közösség

2018.01.16. 10:00

A társadalmi felelősségvállalás fontosságát is megtanítják a gyerekeknek

Van egy fiatalokból álló közösség Nagykanizsán, akik a társadalmi felelősségvállalás terén ki-emelkedő tevékenységeket végeznek. Segítenek az elesetteken, diákszínházat működtetnek és hátrányos helyzetű gyermekeknek szerveznek tánciskolát.

Benedek Bálint

Táncpróba

A Kanizsai Fiatalok Közössége nemrég ünnepelte a tizedik születésnapját. Bár ez utóbbi szervezeti formában még csak néhány hónapja működnek, ám eddigi tevékenységeikkel méltán érdemelték ki a dél-zalai város elismerését.

Bázisuk a Honvéd Kaszinó, vezetőjük Nikolics Zsanna, akinek a neve mára összeforrt a társasággal. Ez persze nem véletlen, hiszen tinédzser korától kortársai bevonásával igyekezett minőségi programokkal felrázni a diákéletet.

– Mindig is nyüzsögtem, de ez valamiféle menekülés lehetett – mesélte Zsanna.

– A nővérem, Anita 7 évesen súlyos betegség következtében elhunyt, a tragédia megváltoztatott. A Thúry György Szakképző Iskolába kerülve azonban nem lázadtam, s hirtelen ötlettől vezérelve elvállaltam az iskolai októberi emlékműsor összeállítását. Egy évvel később már egyedül készítettem fel a gyerekeket, innentől kezdve a színjátszással is foglalkoztam.

Persze az első időszakban ez csak lelkes próbálkozás volt, magyarórákat tartottam, ahol a szép beszédet, valamint a ragozás fontosságát erősítettem az érdeklődőkben.

Színjátszó szakkör 1998 óta működik a Honvéd Kaszinóban, s amikor Zsanna és barátai megkeresték az intézményt, először dr. Dobó Lászlóval dolgozhattak, majd Lengyák István pedagógus szárnyai alatt tovább fejlődtek.

– Sok munkában segített Zsanna Istvánnak, s később rendezőként, majd irányítóként is megcsillogtatta a tudását – vette át a szót Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója. – Közben karitatív tevékenységeket vállalt és a nehéz sorsú gyerekeknek táncot oktatott. Nagyon jó érzés egy ilyen ifjú, lüktető közösséget a ház falain belül tudni.

Táncpróba

Az évek során igyekeztünk támogatni ezt a fajta kezdeményezést, mely valóban sok erőt ad nekünk, felnőtteknek is.

Zsanna és az őt körülvevő társaság bizton számíthat a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesületet vezető Budavölgyi Kálmánra, Balogh Lászlóra, a Humán bizottság elnökére, valamint Réti Alfréd kerecsenyi polgármester támogatására is. Utóbbi településvezető főleg a nyári táborok lebonyolításában segíti a fiatalokat, hiszen szeretettel fogadja a tehetséges táncosokat.

A nyári táborozások alkalmával új barátságok születtek, így volt ez a kezdetekkor is. Zsanna ekkor ismerte meg Antal Gergőt, aki a húgát kísérte el a különféle táncokkal színesített foglalkozásra.

- Megérintett az a bensőséges légkör, ami ott fogadott – emlékezett vissza Gergő. – A nyitott szívű fiatalok közösségének híre már addigra elért az iskolákba is. Az irodalom, a színjátszás, a versmondás a Cserháti szakképző iskolában érdekelt, az ünnepségek állandó szereplőjeként számítottak a tudásomra. Zsannáék támogatása pedig lendületet is adott, hogy folytassam, mára imádok a színpadon állni, a szerepekben minden alkalommal megújulni. No és persze kiváló emberek vesznek körül, akik folyamatosan inspirálnak és szellemi energiával töltenek fel.

Nikolics Zsanna családjával.Vőlegényével, Szollár Attilával a gyönyörűszép Szollár Alina Anita boldog szülei. 
Fotós: Szakony Attila

Valóban Nikolics Zsanna a kezdetektől igyekezett bizalmi alapú, összetartó csapatot kovácsolni a gyerekekből. Sőt, tőle az önzetlenségről, az elesett emberek iránt érzett empátiáról is tanulhattak.

- Iskolásként gyakran az uzsonnámat megosztottam a suli körül lézengő hajléktalanokkal, jólesett látni az örömet az arcukon – mesélt tovább a 25 éves hölgy. – Egyik karácsony előtt hirtelen ötlettől vezérelve a társaságunkkal összegyűjtöttük a szaloncukrokat, s elindultunk a városban, vidáman énekelve és táncolva osztogattuk az édességet. Előfordult, hogy bekopogtattunk házakba, de meglátogattunk különféle közintézményeket, ahol a spontán műsorunkat imádták.

Azonban gyakran a kedves szó, a társaság sokkal nagyobb élményt jelentett. Az idősek, az árva gyerekek és még a hajléktalanok is megnyíltak, hiszen érezték az önzetlen szeretetünket. Ebből alakult ki a Mit tehetnék érted? elnevezésű kezdeményezésünk, a célok maradtak, talán csak változatosabb műsorral igyekszünk némi szeretetet csempészni az ünnepekbe.

Karácsonyi műsor az idősek otthonában

Az ifjú közösség másik fontos találkozási pontja a Magic Ritmo tánccsoport, amelynek alapításában a szintén „cserhátis” irodalomkedvelő, énekes és versmondó Fási Barnabás volt a segítségére.

- A suliban hallottam, hogy a Honvéd Kaszinóban táncválogatót tartanak, s bár hezitáltam, de végül belevágtam – emlékezett vissza Barnabás. – Zsanna odalépett hozzám és közölte, hogy legyek a párja a kortárstánc-tanulásban, mélyedjünk el benne.

Így is lett. Bújták a könyveket, képezték magukat, hetente több órán keresztül tökéletesítették mozdulataikat, hogy a színvonalas és minőségi tudást adhassanak át.

- Nem adtuk fel, az túl egyszerű lett volna – mondták. – Mára eljutottunk oda, hogy a fiatalok több korcsoportban tanulhatnak. S ebből a megszerzett óriási ismeretanyagból a saját tapasztalatainkkal vegyítve egy, kizárólag a kortárs táncokra fokuszáló szakmai könyvön dolgozhatunk. A közösségünk mára szilárd alapokon nyugszik, megbízható emberek vesznek körül, akikkel öröm a munka, ezért a jövő tervei között szerepel egy felnőtt színház létrehozása is.

A Kanizsai Fiatalok Közösségének vezetője és motorja, Nikolics Zsanna tavaly július 19-e óta anyaszerepben is tündököl. Vőlegényével, Szollár Attilával a gyönyörűszép Szollár Alina Anita boldog szülei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában