Kultúra

2011.02.23. 07:09

Tánc: hip-hop akár zongorára is

Jól képzett hip-hop táncosok hegedű- vagy zongorajátékra is remek koreográfiát adhatnak elő. Miért ne férnének meg egy színpadon akár moderntáncosokkal is?

Péter Gyöngyi

Két egymástól eltérő stílus keveredése izgalmat, kalandot sejtet. Az Albatrosz Táncegyüttes és az egyesületének keretei között működő Urban Dance School zalaegerszegi csoportja különleges produkciókkal lepheti meg a közönséget. A közös fellépésekre azonban egyelőre várni kell, hiszen a hip-hop csak nemrégiben költözött a megyeszékhelyi Keresztury ÁMK falai közé. Annak egyébként, hogy a negyed évszázada alakult Háriné Molnár Ágnes vezette zalaegerszegi együttes nyitott mindenféle műfajra, vannak előzményei.

- Annak idején, amikor 1986-ban megalakult, eleve többrétegű volt az Albatrosz Táncegyüttes, több műfajt képviselt. A társulatból vált ki például a később Dynamic Freeze-ként megismert csapat, illetve a Féltucat Paródiacsoport is - idézte a táncpedagógus, együttesvezető. - Nemrégiben kaptunk egy felkérést, ez adta az ötletet ahhoz, hogy, ha más formában is, visszatérjünk a gyökerekhez, bővítsük az egyesületet és létrehozzunk egy ifjúsági központot, melynek keretei között a gyerekek többféle tánccal is megismerkedhetnek. Szeretnénk minél több műfajt befogadni.


- Szeptembertől útnak is indítottuk a tánciskolát - vette át a szót az Urban Dance School képviseletében Kőhalmi András, aki Szombathelyről jár oktatni a zalai megyeszékhelyre. Az iskola az ország több városában is jelen van, Budapest mellett Győr, Székesfehérvár és Szombathely után immár Zalaegerszegen is elsajátíthatják az eredeti old school és new school hip-hop mozgáselemeket az érdeklődő fiatalok. - Az iskola elnevezésének az az alapja, hogy megpróbálja a városban élő fiatalokat egy adott kultúra segítségével összefogni, célja, hogy lehetőséget adjon a táncra. Úgy tűnik, Zalaegerszegen is van igény erre a mozgásformára. Fantáziát látok az együttműködésben, márcsak azért is, mert közös az irányvonal: az egészséges életmód, a mozgás öröme, a jó közösség eleve fontos mindannyiunk számára. Ügyes, jó mozgású ifjak jönnek hip-hopot tanulni, lassan harminc főre duzzad a csoportunk és már egy kisebb fellépőcsapattal is büszkélkedhetünk.

A közönség az Albatrosz estjén, májusban biztosan láthatja őket. A próbateremben ottjártunkkor is élénk munka zajlott, ezúttal azonban eltértek az órarendtől . Andrásnak és egy véletlen találkozásnak köszönhetően ugyanis egy fiatal japán tánctanár oktatta a hip-hoposokat. Fumihoz, vagyis Fumitake Kawasakihoz hasonlóan más vendégpedagógusokat is invitálnak majd a landorhegyi intézménybe, a tervek szerint workshopok is színesítik idővel a programot.


A hip-hoposok között sok olyan van, akit már évekkel ezelőtt is szoros kapcsolat fűzött a tánchoz és nem jelentett problémát az sem, ha az illető korábban más stílusban csiszolta tudását. Volt már példa arra is, említette András, hogy valaki a hip-hoppal ismerkedett először, aztán a tánc valamely egészen más műfajában érett igazán művésszé. Természetesen azokat a mozogni vágyó fiatalokat is örömmel fogadták, fogadják, akik abszolút kezdők a tükrös terem parkettjén.

Koreográfia készülhet szólóprodukcióhoz, táncolhatnak párosban és természetesen csoportban is a fiatalok, persze csak akkor, ha az alapokat már elsajátították, magyarázta András. A működési formának köszönhetően pedig belekóstolhatnak a moderntánc műfajába is, miként a moderntáncosok is kipróbálhatják magukat a másik stílusban.

- Szeretnénk majd közös előadásokat is létrehozni - folytatta Háriné Molnár Ágnes. - Az akrobatika eleve összeköti a két társaságot, ezt mindkét csapat gyakorolja. Az Albatrosz produkcióiban később szerepet szánunk a fiúknak, hiszen általuk színesebbek lesznek a műsoraink, inspiráljuk egymást.


Az Albatrosztól láthattunk már revüt, tagjai táncoltak már musicalre, klasszikus muzsikára, időről időre láthatjuk őket mazsorettcsoportként, de adódik a kérdés, hogy például a soulzenére milyen koreográfiát találnak ki? A szakemeberek biztosak benne, hogy a két együttes együttműködésében nem okoz gondot majd az eltérő zenei világ sem.

- Egy jó hip-hop táncos zongora- és hegedűszóra is jól táncol - tette hozzá András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!