Kultúra

2017.04.23. 16:25

Szívélyes a házi vendéglátás

Minden esztendőben húshagyókedden, a főtéren egy szalmafiú és szalmaleány fogad egymásnak örök hűséget a farsangot búcsúztató maskarás közönség előtt.

Arany Horváth Zsuzsa

Varga János babáinak esketésével, majd táncra perdülésével a falu utcáin kezdetét veszi a maskuranap. Először a gyermekek öltenek maskurát és járják a házakat, hogy az otthon lévők felismerjék őket, cukorkával jutalmazva a kismaskurákat .

Este a felnőttek bújnak jelmezbe. Kivilágított házaknál fogadják őket. A maskurák hangos zörgéssel, kopogással jelzik, be kívánnak menni. A háziak behívják őket és kezdődik a találgatás. Íratlan szabály, hogy a maskurákat nem szabad rögtön felismerni, bár ez nem is olyan könnyű feladat. De ha kis évődés után lekerül az álarc, az ilyenkor szokásos vendéglátás következik, a hagyományos kínálat főtt-füstölt disznófej, tökmagolajos krumplisaláta, sütemény és persze itóka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!