Kultúra

2016.12.11. 14:30

Szépséges értékek - Megjelent a Prémium 2016-os téli száma

Zalaegerszeg - Kiadónk negyedéves exkluzív Prémium című kiadványának ez évi utolsó számában az idei Zala Szépe verseny győztesének mindennapjaiba is bepillanthatunk, de számos, a már megkedvelt léptékben, ráérősebb, ám távoli horizontokra vivő olvasmányokat is kínálunk.

Arany Horváth Zsuzsa

Célunk az első megjelenés, 2013 óta változatlan: 84 oldalon, modern képvilággal, magazinszerkezettel, magas minőségű esztétikai megjelenítéssel különös zalai értékekre, érdekességekre, kiemelkedő emberi sikerekre mutassunk rá.

Szalai Katáról, az idei első számú zalai szépségről a Makrancos szépségkirálynő címmel olvashatnak Benedek Bálint tollából: Csillogó szemei, tökéletes alakja és pozitív kisugárzása mindenkit elvarázsol. Nem volt ez másképp a Zala Szépe 2016 zsűrijével sem, amelynek tagjai szeptemberben királynővé választották. A 22 esztendős nagykanizsai Szalai Kata mindennapjaiban fontos szerepet tölt be a családja, az pedig, hogy kiegyensúlyozott életet él, részben szerelmének, Varga Tamásnak is köszönhető. Tamással egyébként már a közös jövőjüket tervezgetik."

A PLT zalai magazinjának téli címlapja Szalai Katával Fotó: Szakony Attila

Simándy Józsefre emlékezünk a Hazám, hazám a Becehegyről című írással, melyet Osváth Sarolta jegyez. Száz évvel ezelőtt, egyszerű sváb család legkisebb gyermekeként látta meg a napvilágot Kistarcsán Simándy József, az operatörténet eddigi legjobb Bánk bánja. Autószerelőből lett a világ egyik leghíresebb magyar tenorja, aki az operairodalom legnagyobb szerepeit formálta meg itthon és külföldön, s tette örökre emlékezetessé a közönség számára. Kimagasló énekesi és színészi képességei a világsztárok közé emelték, miközben megmaradt másokhoz közvetlen, önmagához szigorú, hívő embernek, a Balaton-felvidék szerelmesének.

Kiss Gyöngyvér Mikrokozmosz - Két egerszegi tehetség világát mutatták be Melbourn-ben és Sidney-ben című cikke különleges, alkotómunkában egymásra talált zalai tehetségeket mutat be: Tejfel Krisztián három éve használ egy sokak számára még ismeretlen technikát - digitális festést - az önkifejezésre. E különleges eljárás alkalmazása óta számos sikert elért, legfrissebb, hogy Microcosm II" című festményét kiállították Ausztráliában. Szeptemberben, Melbourne-ben, a No Vacancy galériában egy csoportos show alkalmával lehetett megtekinteni az alkotást, Novemberben pedig Sydney-ben, a China Heights Galériában. Ráadásul a mű egyéb egerszegi vonatkozást is tartogat, az alapjául szolgáló portré modellje ugyanis Csonka Rebeka, aki bár fotómodellként a kontinens számos pontján megfordult, itthon mégis inkább csak egy szerény gimnazista lányként ismerhetjük. Az alkotóval és modelljével első találkozásukról, közös munkáikról, a Microcosm II"-ről és pályájukról beszélgettünk."

Tejfel Krisztián így is látja modelljét

Zalaegerszegen, egy landorhegyi konyhakertben éjszaka kezdődik az igazi élet. De ne gondoljon senki szilaj dínomdánomokra, vagy kártevő rágcsálók rohamaira. Sötétedés után ugyanis a tudomány veszi át a hatalmat a zöldségek között." - így kezdődik Varga Andora csillagok és kémlelőik világába kalauzoló írása, majd ekképp folytatódik: A megyében jól ismert amatőr csillagász, Bánfalvi Péter háza mögötti veteményeskertben 220-szor 220 centiméter alapterületű, fémvázas, alumínium lemezekkel borított, sátortetős építmény áll. Kívülről semmi különös, az ember hihetné, hogy kerti szerszámokat tartanak benne. Ám odabenn a zalaegerszegi székhelyű Vega Csillagászati Egyesület első számú műszere pihen: egy 25 centiméter tükörátmérőjű, nagy fényerejű Newton-távcső."

Tudják miről szól Bekő Tamás levéltáros Vérző farkas csapán" című forrásfeltáró tanulmánya? Ahogy az alcím is jelzi, arról, hogyan pusztult ki a toportyánféreg" Zala megye középső vidékéről a 19. században. Néhány sor az izgalmas múltból: Az ember ősidőktől fogva vetélytársat lát a nagyragadozókban. Ugyanakkor tart, borzong is tőlük. Afrikában az oroszlán, Ázsiában a tigris, Európában a farkas körül keringnek mitikus legendák, rémtörténetek. A viszolygás azonban erőszakot szül, az erőszak pedig együtt jár a halállal. (...) A módszeres és kegyetlen dúvadirtás, az évenkénti kíméletlen hajtóvadászatok eredményeként az amúgy is szórvány farkas populáció végleg kiszorult a megye középső vidékéről és a szaporodási időszakban már meg sem jelent többé."

Kovács Kata zalaegerszegi karnagy és vidám családja a Gébárti-tó partján

A Prémium Kovács Kata karnagy családját is közelebb hozza az olvasóhoz, bemutatja Selyem Tóth Sándor rádiógyűjteményét és a zalai színészek norvégiai fellépéséről is beszámol.

Lapcsaládunk elegáns darabja a közönséghez ügyfélszolgálatainkon, bevásárlóközpontokon, benzinkutakon, újságárusokon keresztül jut el 650 forintért (előfizetéssel 500 forint, megrendelő a 29. oldalon). Működik és elérhető a lap saját weboldala: premiummagazin.hu, valamint Facebook-lapja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!