Ökumenikus Segélyszervezet

2019.06.17. 10:17

Százhúsz diák nézte meg az iraki segélyprogramot bemutató mesefilmet

Az igaz történetek alapján írt Lackfi János mesét Cakó Ferenc, Rékasi Károly és Kamarás Iván keltették életre.

Fekete Daniel / MÖS

Egy mese a világban pusztító gonoszról, mely időről időre felébred és rombol, áldozatokat szed, családok életét teszi tönkre. Nem az Óperenciás tengeren túl, hanem itt, nem is olyan távol, mint gondolnánk. Egy mese a világban segítő jóról, mely nem adja fel, amint lehet, segíteni siet, újjáépít, gyógyulást, reményt és jövőt ad a szenvedőknek. Nem valamiféle tündérként, hanem embereken keresztül, az összefogás erejével.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=294&v=_Z2oXj_pSRw

Lackfi János költő-író „Világzabáló és a visszacsinálók” c. meséjét a pusztító szíriai háború nyomán indult nemzetközi Qudra program ihlette, melynek célja, hogy esélyt adjon a pusztító háború elől elmenekült családoknak a visszatérésre, az újrakezdésre, az újjáépítésre. A mesében megjelenő szereplők a valóságban is létező háborús belső menekültek Irakban, akiknek az Ökumenikus Segélyszervezet adott esélyt az újrakezdésre a Qudra program keretében. A József Attila-díjas magyar költő által írt mesét Cakó Ferenc dolgozta fel homokanimációs formában, a magyar változat mesélője Rékasi Károly, az angol nyelvűé Kamarás Iván.

A közösségi médiában terjedő alkotást június 12-én, rendkívüli tanórán mutatta be diákoknak az Ökumenikus Segélyszervezet a Városmajori Gimnáziumban. A mintegy 120 diák részvételével megtartott 45 perces órába bekapcsolódott Günther Taube, a Qudra program igazgatója, Lackfi János költő, továbbá a segélyszervezet több Irakban dolgozó magyar illetve iraki munkatársa. Az óra interaktív részébe a szervezők a közönségben helyet foglaló diákok közül vontak be többeket. A rendezvény háziasszonya Rátonyi Kriszta volt.

Borítókép: fotó: Fekete Dániel / MÖS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában