Magyar táncokért cserébe megtanulhattak mosolyogni

2019.02.22. 11:30

Szalai Kata egykori Zala Szépe thaiföldi folklórtalálkozón járt csapatával

A 2016-os Zala Szépe királynőjének, Szalai Katának felejthetetlen élményben volt része. A PTE Táncegyüttes tagjaként részt vehetett egy thaiföldi folklórfesztiválon.

Benedek Bálint

Szalai Kata hazai viseletben a divatbemutatóra készülő fellépőként

Fotó: PTE Táncegyüttes

Élete a sport körül forog

A Pécsi Tudományegyetem földrajz–testnevelés szakos hallgatójának egész élete a sport körül forog. Szülővárosában a Szan-Dia Fitness SC-ben kiváló mozgáskultúrájával hívta fel magára a figyelmet, és a modern táncot Baranyában sem hagyta abba. Rendszeres testmozgással igyekszik formálni az alakját, öt éve már a PTE Táncegyüttesben is.

A klub tagjai hazai versenyek és fellépések mellett gyakran külföldön is megmutatják tudásukat. Két éve például Kínában, Hangzhou városában mutatták be a magyar kultúra sokszínűségét.

– Az egyik egyetemi oktatónk, dr. Bánhidi Miklós alkotta meg a Young People’s Concert Groupot, mely a fiatalok kedvelt szabadidős tevékenységét, a zenét és a táncot egyesíti és népszerűsíti világszerte – mesélte Szalai Kata. – Cél, hogy a különféle nemzetek képviselői fesztiválokon találkozzanak, és bemutassák egyedi népszokásaikat. A kezdeményezést a világ szabadidő­-szervezeteinek szövetsége is felkarolta, és fontos ifjúsági projektjei közé választotta.

Szalai Kata hazai viseletben a divatbemutatóra készülő fellépőként
Fotó: PTE Táncegyüttes

Nemzetközi találkozó

A PTE csapata egy ilyen felkérés keretében utazott a thai nemzetközi folklórtalálkozóra. A magyar fellépő csapat színes volt, ugyanis Szalai Katán és három pécsi csapattársán kívül a Felvidékről, a Bellő Néptáncegyüttesből egy fiú testvérpár, valamint egy kapuvári tánciskola két lány tehetsége is csatlakozott hozzá. Mindannyian a magyarokra jellemző táncokból adtak ízelítőt, gyakran látványos koreográfiákkal.

– Szinte mindennap máshol léptünk fel, szebbnél szebb hangulatú helyeken, színpadokon – folytatta Kata. – Megismerhettünk további 13 ország tánc és zenei kultúráját. A legkedvesebb csapatok az indonéz kislányok, az orosz „profi” gyermektáncosok és a japán dobosok voltak. Jó érzéssel töltött el bennünket, hogy ennyi különféle nemzet képviselői készültek arra, hogy kinyissák a szívüket, s egy szeletet adjanak a rájuk jellemző szokásokból.

Szalai Kata (balról piros felsőben) a magyar fiatalok egyik formációjában
Fotó: PTE Táncegyüttes

Az egykori szépségkirály­nő a fellépések mellett az egzotikus ország látványosságait is felfedezhette. Végigsétált a történelmi jelentőségű Kwai-folyó feletti hídon, de járt a Saiyok vízesésnél is.

A csapattagokkal együtt kipróbálta a híres thai masszást, az egyik este pedig a saját népi öltözetüket magukra öltve vonultak fel divatbemutatón.

– Szerencsések vagyunk, hogy az egy hét alatt beleláthattunk az ország mindennapjaiba is, hiszen ez keveseknek adatik meg – tette hozzá. – A thai emberek barátságosak, nyugodtak és a stresszt még hírből sem ismerik. Alapvető szabály: mosolyogj, amennyit csak tudsz. A thaiok ezt teszik. Ez olyan kulturális szokás, amit az európaiak gyakran nem értenek meg. Megtanultuk azt is, hogy a számunkra káosznak tűnő életükben is lehet rend és boldogság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!